HUNGARIKUMOK A 15. CHICAGÓI GULYÁSFESZTIVÁLON

Antal Andrea a Hungarikum Főosztály vezetője bekapcsolódott a clevelandi Bocskai Rádió adásába, hogy a Hungarikum Bizottság titkársága képviseletében megossza élményeit a chicagói gulyásfesztiválról. A látogatás nem titkolt célja volt népszerűsíteni a diaszpóra magyarságának körében a hungarikumokat, vagyis a magyarságra leginkább jellemző értékeket.

A Hungarikum Bizottság egy törvény által létrehozott bizottság, amelynek feladatai között szerepel a magyar értékek összegyűjtése, nyilvántartásba vétele és népszerűsítése: Mi úgy szoktuk mondani, hogy ezek az értékek a magyarság méltó nagykövetei, ezek által ismernek meg bennünket, magyarokat a nagyvilágban. A Hungarikum Bizottság titkárságának magyarországi képviselői úgy tapasztalták, a chicagói gulyásfesztivál remek alkalom volt arra, hogy a magyar kiválóságokról nagy közösségben, kötetlen formában beszéljenek. Annál is inkább, hogy számos hungarikum fellelhető volt a rendezvényen. Például a gulyásleves, a lángos, a kürtőskalács, a karcagi birkapörkölt, a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika, vagy a pálinka. De nem csupán a gasztronómia területén érdemes kutakodni, a hungarikumok közé soroljuk a matyó és kalocsai hímzéseket – melyet büszkén viseltek ruháikon, kiegészítőiken a rendezvényre kilátogató hölgyek -, de a táncház módszert is mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljét.

Elvárások nélkül érkeztünk, de nagyon finom volt a lángos is, a gulyásleves is, kürtőskalács is. Számomra meglepetés volt, hogy a legkülönbözőbb korosztályokból milyen sokan odajöttek a standunkhoz érdeklődni. Olyan látogatók is voltak, akik sajnos már nem beszélnek magyarul. A Hungarikum Főosztály vezetője számára nagyon kellemes megtapasztalás volt az is, hogy az említett látogatók annak ellenére, hogy már csak angolul tudnak, a hungarikum kvízek során szép teljesítményt mutattak fel műveltségi kérdésekben. Olyan látogató is akadt, aki azért vitt haza a magyar értékekről szóló kiadványokból, hogy többet megtanuljon a kultúráról. Antal Andrea tapasztalatai szerint a személyes tájékoztatás és a közvetlen beszélgetések a leghatékonyabbak a hídépítésben magyar és magyar között, Magyarország és a diaszpóra között: Azt szeretném, hogy ezek a gyerekek, akiket megtanítanak a szülők magyarul, ne csak a magyar nyelvet, hanem a kultúrát is vinnék tovább. Ez nagyon fontos lenne ahhoz, hogy a gyökereiktől ne szakadjanak el.

Antal Andrea hozzátette, hogy a helyi hagyományok, amelyek az amerikai magyar közösségekben kialakultak tíz, húsz, negyven vagy akár ötven évvel ezelőtt – szintén értékek. Példa erre akár az immáron 15. alkalommal megvalósult Gulyásfesztivál Chicagóban.

Az anyaország nyitott és kíváncsi a külhoni magyar értékekre, a Hungarikum Bizottság regisztrálja és nyilvántartja ezeket. Pont ezért nagyon szívesen fogadják, ha Önök is bekapcsolódnak a saját környezetükben ismert hungarikum-javaslatokkal ebbe a kutatásba. A folyamatról és a technikai tudnivalókról minden információt megtalálnak magyar és angol nyelven egyaránt a következő felületen: hungarikum.hu. A honlapról érdemes továbblépni aktuális hírekért és színes tartalmakért a Hungarikum Bizottság Facebook-oldalára és YouTube-csatornájára.

Forrás: bocskairadio.org

Az interjú meghallgatása