Külhoni Települési/Tájegységi Értéktár Bizottságok

A MÁÉRT-en részt vevő külhoni szervezet által támogatott önkormányzat vagy jogi személy (a továbbiakban: külhoni szervezet) saját országa vonatkozásában az országhatáron túl Települési Értéktár Bizottságot, illetve Tájegységi Értéktár Bizottságot hozhat létre, melyről tájékoztathatja a Hungarikum Bizottságot‑t (a továbbiakban HB) és a területileg illetékes Külhoni Nemzetrész Értéktár Bizottságot.

A HB egy település esetén kizárólag egy települési értéktár, egy tájegység esetén kizárólag egy tájegységi értéktár működését veheti figyelembe. A létrejött értéktár bizottság azonosíthatja és gondozhatja az adott település, illetve tájegység területén fellelhető nemzeti értékeket, továbbá azok adatait nyilvántartás céljából megküldheti a HB-nak és a területileg illetékes Külhoni Nemzetrész Értéktár Bizottságnak.

 

A Külhoni Települési Értéktár Bizottság, illetve Tájegységi Értéktár Bizottság megalakításának és értékgyűjtésének lépései:

1., A külhoni szervezet egyéb szervezetekkel, illetve magánszemélyekkel együttműködve az értéktár bizottság létrehozását tervezi.

2., Az értéktár bizottság létrehozásának kezdeményezéséről tájékoztatást küld az illetékes MÁÉRT-en részt vevő külhoni szervezet részére, melyben annak támogató nyilatkozatát kéri.

3., A támogató nyilatkozat birtokában a megalapító szervezetek határozat formájában létrehozzák az értéktár bizottságot.

4., Az értéktár bizottság létrehozatalát követően a bizottság - a MÁÉRT-en részt vevő külhoni szervezet támogató nyilatkozatának csatolásával - írásban tájékoztatja az illetékes nemzetrész értéktár bizottságot és a HB-t.

(A jövőbeni sikeres együttműködés érdekében kérjük a fentiek mellett a bizottság elnökének, tagjainak és kapcsolattartójának elérhetőségeit is szíveskedjenek megadni.)

5., Az értéktár bizottság dönthet az értéktár létrehozásáról.

6., Az értéktár bizottság határozati formában dönt az egyes értékekre vonatkozó javaslatok értéktárba való felvételéről és erről írásban tájékoztatja az illetékes nemzetrész értéktár bizottságot és a HB-t.

 

Ha egy külhoni érték bekerül bármely külhoni értéktárba, onnantól fogva már nemzeti értéknek minősül, mely nemzetrész jelentőségű érték esetén felterjeszthető az illetékes külhoni nemzetrész értéktár bizottság elé, illetve a teljes magyarságra meghatározó érték esetén ezt követően a HB általi döntéshez a Magyar Értéktárba, végül akár a magyarság csúcsteljesítményeként a Hungarikumok Gyűjteményébe.

 

A külhoni települési és tájegységi bizottságok megalakulása folyamatban van.

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: