Megyei Értéktár Bizottságok

A Hungarikum törvényben foglaltak szerint a vármegyei önkormányzat vármegyei értéktárat és vármegyei értéktár bizottságot hozhat létre, amely szervezi a vármegye területén azonosított települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítését, azonosítja a megye területén fellelhető nemzeti értékeket, dönt a megyei értéktárba bekerülő nemzeti értékekről, létrehozza a megyei értéktárat és nyilvántartás céljából megküldi azt a HB-nek.

A vármegyei önkormányzat feladatainak ellátására megbízhat a vármegye területén működő, már korábban is nemzeti értékek azonosítását, gondozását végző állami, vármegyei önkormányzati, egyházi vagy társadalmi szervezet által fenntartott intézményt, szervezetet vagy azok szervezeti egységeit (vármegyei szervezetet), mely döntésről a meghozatalát követő 30 napon belül a vármegyei önkormányzatnak a HB elnökét tájékoztatnia kell.

A vármegyei önkormányzat a vármegyei értéktár, illetve a Vármegyei Értéktár Bizottság létrehozására vonatkozó nemleges döntését bármikor megváltoztathatja, amelyről a döntést követő 30 napon belül tájékoztatnia kell a HB elnökét.

Az értéktár bizottság működési szabályzatát a vármegyei önkormányzat képviselő-testülete határozza meg. A bizottság legalább három tagból áll. Munkájába bevonja a helyi, illetve megyei közművelődési feladatellátás országos módszertani intézményét, továbbá értékek gyűjtésével, megőrzésével, hasznosításával foglalkozó országos és területi illetékességű szakmai és civil szervezeteket. Félévente, legkésőbb a félévet követő hónap utolsó napjáig beszámol tevékenységéről a vármegyei önkormányzat képviselő-testületének. Az értéktár bizottság működéséhez és feladatainak ellátásához szükséges pénzügyi, tárgyi és ügyviteli feltételeket a vármegyei önkormányzat – az általa jóváhagyott éves munka- és pénzügyi tervre figyelemmel – maga biztosítja.

Vármegyei értéktár: a vármegye területén fellelhető nemzeti értékek közül a vármegyei értéktár Bizottság által vármegyei értékké nyilvánított értékek adatait tartalmazó gyűjtemény. A törvény a vármegyei értéktár alatt a fővárosi értéktárat is érti.

Nagy öröm, hogy a 19 vármegyei közösség mindegyike már az első pillanatban csatlakozott a hungarikum mozgalom megvalósításához, létrehozták a vármegyei értéktár bizottságokat, majd megkezdték működésüket.

Fentieken túl fontos tudni, hogy amennyiben valaki élni szeretne egy településhez köthető érték nemzeti értékké nyilvánításának javaslattételével (melynek első lépése - a nemzeti értékpiramis elve szerint – az adott érték fellelhetőségének helye szerinti település értéktár bizottságához történő javaslat benyújtása), azonban a településen még nem jött létre értéktár bizottság, ebben az esetben javaslatát benyújthatja az adott település önkormányzatához, mely azt továbbítja az illetékes vármegyei értéktár bizottsághoz, avagy lehetséges a vármegyei értéktár bizottság közvetlen megkeresése is.

A vármegyei értéktár bizottságok elérhetőségei

 

Vármegyei értéktárak  - értékek száma (2020.08.) 

 

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: