Etyek-Buda (bor)
A hungarikum rövid bemutatása:
A Dunántúli-középhegység északkeleti területein, a Gerecse-hegység déli részétől a Velence és a Budai-hegységig húzódik az Etyek-Budai lehatárolt termőterület. Az Árpád-kor óta fejlett szőlő- és borkultúrával rendelkező Etyek-Budán a jelenleg hagyományos szőlészeti és borászati eljárások kialakulására fontos hatást gyakoroltak a vidék történelmi változásai, és az itt letelepedett különböző ajkú nemzetiségek. Etyek-Buda klímája – északi elhelyezkedéséből és dombvidéki jellegéből adódóan – a magyarországi átlagnál hűvösebb. A borok mindig frissek, üdék, alkoholtartalmuk mérsékelt, közepes, egyensúlyban van a dinamikus savakkal. Illatos fajtákban a parfümösség, virágosság és könnyedség meghatározó.
Szőlőfajták: chardonnay, zöld veltelini, Irsai Olivér, sauvignon blanc, rajnai rizling, szürkebarát, pinot noir, rizlingszilváni, olasz rizling, királyleányka.
Az Etyek-Buda eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.
További információ a Földrajzi Árujelzők Program oldalon található.