Idén, a 21. Bajai Halfőző Fesztiválon, mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban.
Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár szerint a Bajai Halfőző Fesztivál ugyan 21. alkalommal zajlik, mégis egy valamiben első a mostani programsorozat: az elmúlt év októberében ugyanis a bajai halászlé bekerült a hungarikumok közé. Az államtitkár kiemelte a helyeik erősségét: a bácskai vendégszeretetet és ízeket, valamint a sokszínű kultúrát.
A bajai városháza udvarán Fercsák Róbert bajai polgármester elmondta, hogy hagyományosan egy díszvendéget is köszönt Baja városa a gasztronómiai rendezvény alkalmából, ezúttal a vajdasági Zombor város küldöttségét. Ötven éve, 1966-ban kötött ugyanis testvérvárosi egyezményt a két település. Kiemelten fontosak azok a kapcsolatok, amelyek túlmutatnak határaikon, ugyanakkor keresztény európai értékeket képviselnek - fogalmazott a polgármester a két város fél évszázados együttműködése kapcsán.
A halfőző fesztivált Baja várossá nyilvánításának 300. évfordulóján szervezték meg először. 1996-ban még csak 400 kondérban főzték a halétket, az esemény azóta több napos programsorozattá vált.
Fotó: Koprivanacz Kristóf
Forrás: kormany.hu (cikk)