Szent-Györgyi Albert életműve és szellemi öröksége
A hungarikum rövid bemutatása:
Szent-Györgyi Albert az egyik legnagyobb magyar tudós, aki csúcsteljesítményt hozott létre a tudományban, munkásságát és személyiségét kiemelt értékként tartják számon világszerte. Ő az egyetlen olyan magyar tudós a számos nemzetközi hírnevet szerzett kiválóság között, aki gyakorlatilag az itthon végzett munkájáért kapott Nobel-díjat, a tudományos közösség legmagasabb szakmai elismerését. Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi ismeretlen anyagot talált a mellékvesében, melynek megállapította összetételét (C6H9O6) és hexuronsavnak nevezte el (1928). Szegeden olyan növényi forrást keresett, melyből nagyobb mennyiségben lehet kivonni hexuronsavat. Erre a célra a szegedi paradicsompaprika kiválóan megfelelt, amely szintén hungarikumnak minősül. 1932-ben Szent-Györgyi - és tőle függetlenül J. Tillmans - a hexuronsavat azonosította a C-vitaminnal. Javaslatára a hexuronsavat a skorbut elleni hatásra utalva aszkorbinsavnak nevezték el, később Szegeden a paprikából kiinduló C-vitamin gyártás módszerét is kidolgozták.
További részletes leírás és információk:
Javaslat a nemzeti érték Magyar Értéktárba történő felvételéhez.
Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról II. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Magyar Értéktárba.
Riport
Címke: szent-györgyi albert, életmű, szellemi örökség