Magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú
A hungarikum rövid bemutatása:
Tokaj a világon egyedülálló mikroklímával és talaj adottságokkal rendelkezik, ami kimondottan kedvez az aszú képződésnek, ennek révén a XVI. századra visszanyúló hagyománya van az aszú borok készítésének. Tokaj Borvidékként 1737 óta élvez védettséget, amikor is egy királyi rendelet – a világon elsőként – zárt borvidékké nyilvánította a területet. A Tokaji Aszú a borvidék területén termett, a Botrytiscinerea hatására tőkén aszúsodott és szüretkor szemenként kézzel külön szedett aszú szemek áztatása a Tokaji Borvidékről származó magas minőségű musttal, erjedő musttal, vagy azonos évjáratú borral. Alkoholos erjedés után állandó hőmérsékletű sziklába vájt pincékben tölgyfahordókban nemesedik.
További részletes leírás és információk:
Javaslat nemzeti érték Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvételéhez
Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról III. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Hungarikumok Gyűjteményébe.
Riport
Címke: tokaj, bor, aszú