Magyar szürkemarha hús
A hungarikum rövid bemutatása:
A „Magyar szürkemarha hús” elnevezés kizárólag a Magyarországon, extrém-extenzív viszonyok között tartott, bizonyítottan a magyar szürke fajtából származó, fajtaazonos és fajtatiszta egyedekből nyert hús vonatkozásában használható. A hagyományos tartásmódból eredően a termék biokémiai, fizikai és érzékszervi tulajdonságai lényegesen eltérnek a többi piacon megjelenő marhahús értékeitől. A „Magyar szürkemarha hús” jól látható márványozottságát inkább a kötőszöveti, mint az intramuszkuláris faggyú okozza. Szokatlan, kissé savanykásabb, a vadhúsokéhoz hasonló íze eltér a megszokott ízektől. A „Magyar szürkemarha hús” előállításának területe Magyarország. Az oltalom alatt álló hús csak a meghatározott földrajzi területen született, nevelkedett, hizlalt és levágott Magyar szürke fajtájú marhákból származhat; a hús darabolása és csomagolása szintén csak a meghatározott földrajzi területen belül történhet.
A Magyar szürkemarha hús termékleírása itt található.
További információ a Földrajzi Árujelzők Program oldalon található.
Címke: magyar, szürke, marha, hús