Büszkék lehetünk népszokásainkra, gasztronómiánkra, a magyar konyha különlegességeire, amelyekről egy-egy ilyen alkalommal újra és újra megbizonyosodhatunk – mondta a miniszter, aki a rendezvény fővédnöke is volt egyben. Kiemelte: az Abádszalóki Böllérfesztivál különlegessége, hogy ezen a rendezvényen évről-évre települések versengenek, ahol az egyes csapatok a tájegységükre jellemző sajátos ízeikkel, különleges elkészítési módjukkal vesznek részt a nemes vetélkedésben.
A földművelésügyi miniszter arról is beszélt, hogy növekszik az érdeklődés a megbízható, jó minőségű, hagyományos élelmiszerek iránt. Ezek a termékek nem csak készítőik és családjuk megélhetését biztosítják, de jelentős mértékben hozzájárulnak az export bővüléséhez is. A disznótoros házias ínyencségek készítői nem ismerik a kettős mércét: emberöltőről emberöltőre ugyan azt a kiváló minőséget állítják elő, ezért is élhet túl évszázadokat ez a népszokás.
A XI. Abádszalóki Böllérversenyen 24 társaság mérte össze tudását: nem csak hazai, de vajdasági és erdélyi csapatok is részt vettek a megmérettetésen. A hagyomány itt él velünk, az ilyen rendezvények által megújulva öröklődik tovább - fogalmazott Fazekas Sándor.
Forrás: FM Sajtóiroda - kormany.hu (cikk)
Fotók: FM