Magyar vendégség Kolumbiában hungarikumokkal

XXIII. Popayáni Gasztronómiai Kongresszust 2025. szeptember 4-7. között rendezték meg a kolumbiai városban, amelynek díszvendége Magyarország volt. 

A kolumbiai Popayán az UNESCO Kreatív Gasztronómiai Városa kitüntető címet viseli. Cauca megye székhelye a hagyományos konyha, a kulináris innováció és a regionális művészet központja. A szervezők több ezer látogatót, szakácsot, kutatót, tudóst, újságírót, diákot, művészt és ételszeretőt csábítottak ide a négynapos program erejéig.  A sokszínű programok összekapcsolták a gasztronómiát az akadémiai tudással, a kultúrával és a kreativitással.

Magyarországot V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, Villegas-Vitézy Zsófia, Magyarország kolumbiai nagykövete, Antal Andrea, az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának vezetője képviselte. Az eseményen részt vett Roberto Castrillon, a Caucai Kávétermelők Bizottságának ügyvezető igazgatója, Enrique González Ayerbe, a Popayan Corporation elnöke és Juan Carlos Muñoz Bravo, Popayán polgármestere is. 

Az ünnepélyes megnyitón V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos beszédében elmondta: „az Andok, az Amazonas, a Karib- és a Csendes-óceán találkozásánál fekvő Kolumbiát nemcsak földrajzi, de kulturális és gasztronómiai sokféleség is jellemzi. Színekben, ízekben, ritmusokban és hagyományokban gazdag vidék ez, ahol belekóstolhatunk az életigenlés, a szabadság, a közösség és az önkifejezés élményébe. Megtisztelő és izgalmas lehetőség, hogy ebben a bámulatos kavalkádban idén Magyarország is bemutatkozhat a maga ízeivel, színeivel és dallamaival.”

Az eseménysorozaton hungarikum kiállítással, kalocsai viselet-, pingálás-, és hímzésbemutatóval, gasztronómiai eseményekkel, főzőtanfolyammal várták a szervezők a látogatókat, amelyeken Magyarország gazdag kulturális örökségét mutatták be az érdeklődőknek. 

A programok óriási sikert arattak, a magyar standot több ezren látogatták minden nap, a Flaska Banda táncházzal egybekötött koncertje a leglátogatottabb eseménye volt a popayáni fesztiválnak. A magyar mesterszakácsok készítették el a kongresszus díszebédjét is, ahol a hazai konyha remekeivel, magyar gulyáslevessel és az emblematikus dobostortával kényeztették a 400 fős vendégséget.

A magyar vendégség főtámogatója az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztálya volt.

További fényképek 

 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: