Huszonhét csapat mérkőzött meg a Kárpát-medencei hungarikum vetélkedő döntőjében

Balatongyörök, 2024. május 24. 

Harmadik alkalommal rendezte meg az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság titkársági feladatait ellátó Hungarikum Főosztály a Kárpát-medencei hungarikum vetélkedő döntőjét a Balatongyöröki Ifjúsági Táborban 2024. május 23-24. között.

A Balatongyöröki Ifjúsági Táborban megrendezett kétnapos vetélkedőn 14 általános iskolás, 13 középiskolás csapat vett részt. A verseny középpontjában a hungarikumok és a Magyar Értéktárban szereplő kiemelkedő nemzeti értékek megismerése állt. A diákok összetett elméleti és ügyességi feladatok megoldásában mérték össze erejüket a versenysorozaton.

A kétnapos megmérettetésen részt vevő versenyzők magyar kutyafajta, solymász- és lovas huszárbemutatót láthattak, kipróbálhatták a szablyavívást, ízelítőt kaptak a Teqball mint sport labdajáték szabályaiból. A diákok megismerkedhettek a Hévízi-tó különlegességeivel, lehetőség nyílt a kürtőskalács-készítés elsajátítására, továbbá hungarikum kóstoló is a versenyfeladatok között szerepelt, ahol többek között az akácméz és a lángos is a terítéken volt. 

Az általános iskolások közül az első a „Göcseji Dödölle” (Zalaegerszegi Eötvös József Általános Iskola), a második a „Bálnamadár” (Bán Aladár Általános Iskola - Várpalota), a harmadik pedig az erdélyi „Nimród fijai” csapat lett (Lemhényi Bem József Általános Iskola).

A középiskolások között az első helyen a Hajdú-Bihar vármegyei „RÁLA” csapat végzett (Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium), a második a „Beregvidék” (Lónyay Menyhért Baptista Technikum és Szakképző Iskola - Vásárosnamény), a harmadik helyet pedig a „Munkácsy angyalai” (BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium - Békéscsaba) szerezték meg. 

További fotók



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: