A Gyász tér és a Timaffy-életmű a Győr-Moson-Sopron megyei értéktárban

A mosonmagyaróvári '56-os emlékpark, a Gyász tér, dr. Timaffy László emlékműve, olyan soproni kincsek, mint a belváros, a Tűztorony vagy a Páneurópai Piknik is a megyei értéktárat gazdagítják mostantól.

Pénteken tárgyalta a beérkezett új javaslatokat a Győr-Moson-Sopron Értéktár Bizottság.

– Eddig hatvanhárom  érték szerepelt a listán, amelyben nem volt soproni elem és Mosonmagyaróvár is csak épített örökségével és az óvári sajttal képviseltette magát – ismertette a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság elnöke, Pető Péter.

– A hűség városából ezúttal tizenegy javaslat érkezett. Így a történelmi belvárost, a Tűztornyot, a hűséggondolatot, a Testvériség néptáncegyüttest és az általa képviselt kulturális értékeket vagy a Páneurópai Pikniket is jelölték többek között Sarkady Sándor életműve mellett.

A mosonmagyaróvári ’56-os emlékpark – Gyász tér szintén jó eséllyel számíthatott arra, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei értékek közé kerüljön.

1991-ben adták át Riger Tibor szobrászművész Golgota című alkotását, és azóta minden évben a városi gyásznapon emlékeznek a tragikus eseményre. 1992-ben a város képviselő-testülete a véráztatta teret emlékparkká nyilvánította, míg egy 2011-es kormányrendelet szerint történelmi emlékhellyé vált. 

Szintén egy évfordulóhoz kapcsolódik egy másik javaslat. 1916. április 16-án, Mosonszentandráson született dr. Timaffy László.

A neves néprajzkutatóról – aki előtt megyeszerte tisztelegnek rendezvényekkel születése századik évfordulóján – szóló anyagot három lánya állította össze.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár elemei megtekinthetőek itt.

 

Forrás: Kisalföld.hu (cikk)

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: