
Győrvár, 2025. február 15.
A verőfényes napsütés ezreket csalogatott ki a győrvári XII. Gasztronómiai Fesztivál és Böllérversenyre. A hungarikum sátorban nemzeti értékeinket népszerűsítő kiadványokkal, a busómaszk-készítés rejtelmeivel, a höveji csipkekészítő asszonyok és a solymászok munkájával ismerkedhettek meg a vendégek.
Kaczor Zsolt, Győrvár polgármestere beszédében emlékeztetett: a kárpátaljai magyarokon kívül, akik a háború miatt évek óta kénytelenek távol maradni a rendezvénytől, minden határon túli régióból érkeztek csapatok a böllérversenyre.
V. Németh Zsolt, magyar életmód és kiemelkedő nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos megnyitó beszédében kiemelte: nekünk magyaroknak van egy életritmusunk itt a Kárpát-medencében, farsang idején kocsonyát főzünk, bort fejtünk, disznót vágunk. A disznóvágást egykoron családjaik körében rendeztük, most nagyobb közösségben, az üzenet azonban ugyanaz: nem vagyunk egyedül a világban. Ez a rendezvény alkalmas arra, hogy szorosabbra fűzzük a szálakat az elcsatolt nemzetrészekről érkező honfitársainkkal.
Fotó: Cseh Gábor/Vaol.hu