Büszkék vagyunk éltető hagyományainkra, a hungarikumokra

A Hungarikumok Gyűjteményében jelenleg 89 értéket tartunk nyilván, ám ezek egy része még nem kapta meg a hungarikum díjat, mert a koronavírus-járvány miatt nem nyílt alkalom az elismerések átnyújtására.  A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban megrendezett III. Hungarikum Díjátadó Gálán a dobostorta, a Csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a Felső-Tisza-vidéki beregi keresztszemes hímzés, a klasszikus magyar szablyavívás, a tiszavirág és tiszavirágzás, a Magyar népmesék rajzfilmsorozat, a Vallásszabadság törvénye, a karikás ostor, a szentesi paprika, a hagyományos fejfák a Kárpát-medencében és a szőregi rózsatő képviselői kapták meg a díjat és az oklevelet.

Amikor a világban újra érték- és identitásválság tombol, mi büszkék vagyunk éltető hagyományainkra, az identitásunkat adó keresztény gyökereinkre, az abból táplálkozó kultúránkra és páratlan anyanyelvünkre - jelentette ki megnyitó beszédében Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető köszöntő beszédében rávilágított, hogy a hungarikumok azért értékesek, különlegesek és sikeresek, mert a magyarságról, azaz rólunk szólnak, egy nemzet közösségéről, az álmainkról, a gondolkodásmódunkról, a kreativitásukról, a leleményünkről, a szorgalmunkról, a minőség iránti igényünkről. Megmutatnak valamit a jellegzetes magyar karakterből, hírét viszik, utánozhatatlan teljesítményeinknek - tette hozzá.

Nagy István kifejtette, a helyi, települési, vármegyei, tájegységi, ágazati értéktárakban, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok Gyűjteményében jól megfér egymás mellett az élelmiszer és a népművészeti hagyaték, a természeti, kulturális, épített környezeti érték egyaránt. Az a célunk, hogy a lokális értékeinkből minél több ismert és elfogadott legyen országosan, illetve nemzetközileg is, a legkiválóbbak pedig megkapják a hungarikum minősítést. Jelenleg 89 hungarikumot, 152 kiemelkedő nemzeti értéket, 19 vármegyei értéktárat, 7 külhoni nemzetrész értéktárat és több mint 12 000 települési értéket tartunk nyilván - emelte ki a tárcavezető. Nagy István beszélt arról is, az Agrárminisztérium 2012 óta több mint ezer olyan hazai, Kárpát-medencei, külföldi rendezvény szervezésében, finanszírozásában vett részt, amelyek a hungarikumok bemutatására, népszerűsítésére jöttek létre. Így több mint 8 millió ember ismerkedhetett meg ilyen módon a hungarikumokkal, nemzeti értékeinkkel - fűzte hozzá a miniszter.

Az eseményen a Kecskeméti Nemzeti Színház énekkara, zenekara, tánckara, a Kecskemét Néptáncegyüttes, valamint Csík János és a Mezzo zenekar  előadását tekinthették meg a nézők.

Forrás: MTI/hungarikum.hu

Fotó: Máté B. Krisztián

További fényképek

    

 

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: