Értékkutatás Hajdúszoboszlón és Réven

A Földművelésügyi Minisztérium által kiírt pályázat olyan határon átívelő együttműködések létrehozására irányult, melyek célja a hazai értékgyűjtés jó módszertani gyakorlatainak a határon túli magyarok lakta településekkel való megismertetése. Hajdúszoboszlón a helyi Bocskai István Múzeum koordinálásával 2015-ben kezdődött interdiszciplináris kutatómunka a helyi értékek feltárására, melybe sikerült bevonni a Debreceni Egyetem és számos közgyűjtemény tudományos kutatóit.

Hajdúszoboszló a helyi értékek tudományos feldolgozásának és az eredmények közérthető bemutatásának módszereit most Révvel oszthatja meg a 2.800.000 forint értékű pályázati támogatásnak köszönhetően. A két település együttműködése nem újkeletű, hisz a közigazgatás, a turisztika, és a gazdaság terén már évek óta közös projekteken dolgoznak a helyi önkormányzatok, melyek 2013-ban például 550.000 euróból korszerűsítették turisztikai infrastruktúrájukat. E sokszínű partnerséget most újabb színnel gazdagítja a helyi értékek, főként a kulturális örökség kutatására irányuló szakmai együttműködés, amely két kulturális szervezet, a Bocskai István Múzeum és a Pro Rév Egyesület közreműködésével valósul meg

A szakmai munka során egy kiadvány és egy kiállítás készül a hajdúszoboszlói értéktár elemeiről, melyek egy módszertani konferencián kerülnek bemutatásra Réven. A Bocskai Múzeum a Sebes-Körös menti falu értékeinek feltárására külön tudományos kutatást szervez egyetemi, múzeumi, és helyi kutatók bevonásával. A kutatás egyik célja a Révi Települési Értéktár létrehozása, s az értékek kiadványban történő megjelentetése.

A támogatásban részesült pályázati program kidolgozója, Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató elmondta: a Hajdúszoboszlói Települési Értéktár szervezésének példáján arra is felhívja főként a hazai települések figyelmet, hogy a hiteles értéktárak létrehozásához megkerülhetetlen a tudományos kutatók és intézmények – egyetemek, múzeumok, levéltárak – bevonása az értéktárszervező munkába.

Forrás: Erdély online - erdon.ro (cikk)

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: