Szaloncukor
A hungarikum rövid bemutatása:
A szaloncukor szinte minden hazai háztartásban elmaradhatatlan része a karácsonynak. A fát díszítő édesség a XIX. századi megjelenése óta a hazai cukrász- és édesipar fontos karácsonyi terméke. Eredetileg a szaloncukor külföldről érkezett hazánkba, korábbi formájától annyira eltér, hogy joggal tekinthetjük magyar édességnek. Ha a világban bárhol szaloncukorral találkozunk, az feltehetően Magyarországon készült, s ha mégsem, akkor előfordulása csak az ott élő magyaroknak köszönhető. Összességében egy nemzetközi gyökerű, de sok-sok évtizeddel ezelőtt Magyarországon kialakult, sajátosságaiban és az adott ünnepi körre csak nálunk jellemző édesipari termék a szaloncukor – hagyományos családi karácsonyaink elengedhetetlen kísérője. A szaloncukrok minőségét nem csak a gyártók, hanem a Magyar Élelmiszerkönyv is garantálja, amely több ponton is rendelkezik ezzel a termékkörrel kapcsolatban.
További részletes leírás és információk:
Javaslat a nemzeti érték Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvételéhez.
Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról III. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Hungarikumok Gyűjteményébe.