Rákóczi-túrós

A hungarikum rövid bemutatása:

Különösebben be sem kell hozzá vásárolni, hiszen szinte minden összetevője megtalálható egy magyar háziasszony kamrájában. Liszt, vaj, porcukor, sütőpor, tojás, tejföl, citrom, kristálycukor, lekvár, búzadara, mazsola, esetleg rum és persze a lényeg, a sok túró. Ennyi alapanyag láttán talán macerásnak is tűnhet az elkészítése, de közel sem olyan bonyolult, hogy ne lehessen otthon is, bátran nekilátni. A végeredmény csodálatos. A látvány és az íze is fenséges, de ez már a hozzávalók listája alapján sejthető. Külön készül a tészta, a töltelék és a hab, amelyek aztán együtt sülnek tökéletessé. A névadó mester, Rákóczi János a 30-as években a Gellért Szálló Gundel éttermének volt a konyhafőnöke. Túrós lepénye az 1958-as Brüsszeli Világkiállításon vált világhírűvé, ahol ő vezette a magyar éttermet.