Pannonhalma (bor)
A hungarikum rövid bemutatása:
A Felső-Pannon borrégión belül a Pannonhalmi-dombság Győr-Moson-Sopron megye déli részén helyezkedik el. A Pannonhalmi-dombság területén a szőlőtermesztés gyökerei a római korig nyúlnak vissza, írásos feljegyzések I. István király uralkodásától fellelhetők. Szent István király pannonhalmi alapítólevele 1002-ben kelt, melyben a tized alá eső termények között a szőlő (bor) az első helyen szerepelt. A talaj döntően kristályos kőzet, elsősorban mészkő, illetve lösz és löszös homok képezi. Kiegyenlített hőmérséklet mellett az észak-nyugati szélirány folyamatos légmozgása segíti a gombás betegségek visszaszorítását. Időjárási viszonyai kiegyenlítettek, országos viszonylatban közepes fény- és hőellátottság és jó csapadék ellátottság jellemzi.
Szőlőfajták olasz rizling, rajnai rizling, rizling szilváni, chardonnay, tramini, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, kékfrankos.
A Pannonhalma eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.
További információ a Földrajzi Árujelzők Program oldalon található.