Nagy-Somló (bor)
A hungarikum rövid bemutatása:
A Balaton borrégió részeként a Nagy-Somló borvidék a Kisalföld és a Bakony találkozásánál, a Marcal-medence keleti határán kitüremkedő vulkanikus tanúhegyeken terül el. Az ültetvények jelentős része a 170 m és 350 m tengerszint feletti magasságok között található. A IX-X. században a vidéken letelepedő honfoglaló magyarok magukkal hoztak számos úgynevezett pontusi fajtakörbe tartozó szőlőfajtát. Ezeknek a fajtáknak a helyi termelők által történő válogatásával alakultak ki azok a mai szőlőfajtáink, melyeket a borvidéken ma is termesztenek, mint például a helyi jelentőségű furmint és hárslevelű. A tanúhegyeket borító pannon üledék bazalttal és tufával keveredve alkotott máladékán alakult ki a vidék jellemző talajtípusa, a barna erdőtalaj. A Nagy-Somló klímájára különös hatást gyakorolnak a tanúhegyek bazaltsapkái, melyek felmelegedve a nyári és a kora őszi hűvös napokon kályhaként melegítik a borvidék területét.
Szőlőfajták: olasz rizling, juhfark, furmint, hárslevelű, tramini, szürkebarát, chardonnay
A Nagy Somló eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.
További információ a Földrajzi Árujelzők Program oldalon található.