Kocsi

A hungarikum rövid bemutatása:

Kocs község adta a nevét a kocsinak, ennek a gyorsjárású, könnyű, kényelmes és biztonságos járműnek, melynek jó  híre rohamos gyorsasággal elterjedt szerte Európában. A kocsi kocsi valójában megreformálta a fogatos személyszállítást, melyhez a jármű kedvező tulajdonságai mellett Kocs település kedvező földrajzi elhelyezkedése is jelentős mértékben hozzájárult. Magyar eredetének és évszázadokon át tartó népszerűségének ékes bizonyítéka, hogy a „kocsi” szó Európa számos  nyelvében most is megtalálható, azonos jelentéssel.  A  rajta alkalmazott korszakalkotó újítások méltán tették oly híressé, s hirdették a kocsi kocsikészítő mesterek országos és országhatáron túli hírnevét.

A Mátyás király korában népszerűvé vált jármű vonalvezetése az ősi magyar szekér formavilágát követi. A kocsi kialakítása során mindent megtettek azért, hogy gyorsaságát előtérbe helyezzék, ehhez a befogott három ló mellett a könnyű önsúly is hozzájárult. Már ebben az időben is kiemelten fontos volt a biztonság és a kényelem, melyet elsősorban a hátrafelé ívesen emelkedő oldallal, átlagosnál nagyobb átmérőjű kerekekkel, illetve a kettős funkcióval rendelkező, magasra elhelyezett ülések révén értek el.

Javaslat a nemzeti érték Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvételéhez.

Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról III. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Címke: Kocs, kocsi