Kecskeméti barackpálinka
A hungarikum rövid bemutatása:
A mai Duna-Tisza közti területen levő Kiskunságnak nevezett részen kezdetben a futóhomok megkötésére kezdtek el szőlőültetéssel kisérletezni, viszont mellékesen a szőlőtövek közé ültetett gyümölcsös egyes években többet jövedelmezett, mint a szőlő. Ez teremtette meg az alapjait a Kecskemét környéki gyümölcs, ezen belül is a kajszibarack termesztésének. Az igazi hírnévhez vezető kapu 1935-ben nyílt meg, amikor VIII. Edward angol trónörökös magyarországi látogatása alkalmával Kecskemét város szeszfőzdéjének egy 1926. évi barackpálinkáját megkóstolva az alábbiakat mondta: „Ez szódával jobb, mint a whisky, teába jobb, mint a rum.” A Kecskeméti Barackpálinka alapja csak érett, jó minőségű gyümölcs lehet. A termék előállítására a Magyar kajszi, Gönci Magyar kajszi, Pannónia, Ceglédi bíborkajszi, a Bergeron, valamint az adott földrajzi területen telepítésre jóváhagyott egyéb fajták használhatók.
A Kecskeméti Barackpálinka termékleírása itt található.
További információ a Földrajzi Árujelzők Program oldalon található.
Fotó: www.gi.gov.hu