MI, MAGYAROK - A fröccs - Józan mámor

Ez az ital nem ledönt, hanem felpezsdít, ezért nyugodtan ajánlhatjuk 18 év fölött mindkét nem bármely korosztályának. A fröccs olyan, mint a politika vagy a labdarúgás: mindenki ért hozzá, de nem feltétlenül gondolja ugyanazt róla. Ami tény: szőlőbor és szikvíz keverékéről beszélünk. Na de milyen arányú ez az elegy? Akkor most tisztázzuk örökre: mindegy! Lehet kis vagy nagy. Ház-, tömbház-, netán viceházmester. Hosszúlépés, polgármester, alpolgármester, Krúdy-fröccs, no meg az ellentéte: sóher fröccs, és még hosszan sorolható a lista. Az egyik különlegesség a harmatfröccs, amely egy teli pohár borból és a fölötte elspriccelt szódából áll. A bor fajtája sincs megszabva. Alkalmas a vörös, a fehér, a rozé, a schiller, de még a must is. Na jó, aszúból azért csak nem illik! Az első feljegyzett fröccs 1842-ben Fóton készült Fáy András pincéjében. Az egyik alapanyag, a szik víz feltalálója, Jedlik Ányos keverte barátainak az újdonságot, amit németül spriccernek hívott. A társaságban lévő Vörösmarty Mihály nak ez nem tetszett, és azonnal fröccsre változtatta az ital nevét. A csodáról így ír Fóti dal című versében:

„Fölfelé megy borban a gyöngy:
Jól teszi.
Tőle senki e jogát el
Nem veszi.
Törjön is mind ég felé az,
Ami gyöngy;
Hadd maradjon gyáva földön
A göröngy.”

A fröccsöt a Hungarikum Bizottság 2015-ben a Hungarikumok Gyűjteményébe emelte.

Rádióspot meghallgatása

if you're interested,
subcribe to our newsletter!
Image CAPTCHA
Supporters: