Hungarikumok az OMÉK-on

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár Magyarország legnagyobb, legrégebbi, és nagy tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvénye, amely több mint 100 éves múltra tekint vissza. A rendezvény mindenkori küldetése, hogy az agrárszektor eredményeit bemutassa.

Az idén 78. alkalommal megrendezett OMÉK-on – a korábbiakhoz hasonlóan - képviseltette magát a Földművelésügyi Minisztérium szervezésében a Hungarikum stand.

A hungarikumok és nemzeti értékek iránt érdeklődő vendégek a rendezvény minden napján megismerkedhettek a hungarikummá válás folyamatával, ezen felül számos hungarikum bemutatkozott, hiszen a cél az volt, hogy a vásár arculatához és jellegéhez illeszkedően hungarikumaink lehető legszélesebb spektrumát felvonultassuk, megismertessük a nagyközönséggel.

A kalocsai pingáló hölgyek a látogatók segítségével egy nagyméretű „Kalocsai Falat” díszítettek a rendezvénynapok alatt, melynek végeredménye a zárónapra egy remekmű lett.  Az érdeklődők bepillantást nyerhettek a halasi csipke készítési folyamatába, csipkeverő hölgyek által tartott bemutatónak köszönhetően. Hévízi-tavat mintázó csokoládé-makettel érkezett Hévíz városa, emellett a látogatók nyereményjátékon vehettek részt és a standon finom falatokat lehetett kóstolni. A vendégeket beöltözött busók is várták és az megismerkedhettek Mohács városával.

A vendégek gasztronómiai élményekkel is gazdagodhattak, hiszen a Hungarikum stand területére érkező vendégek kóstolót kaphattak a PICK szalámiból, a gyulai kolbászból, a csabai kolbászból, magyar szürke szarvasmarhából készült termékekből, magyar akácmézből, kürtőskalácsból, tokaji aszúból, egri bikavérből.

A hungarikum stand megjelenésének színvonalát emelte Magyar Operett előadóművészeinek műsora, Nagy Csaba tárogatóművész muzsikája és 2 pár néptáncos a Debreceni Népi Együttes tagjai közül, akik oktatással egybekötve a látogatókat is bevonták egy rögtönzött táncház kialakításába. A tánc mellé élő muzsika szólt zenészek közreműködésével. A látogatók körében nagy sikert aratott a sólyombemutató.   

A NKE SE Ludovika Huszár Díszszakasz huszárjai közül 2 fő huszár díszruhában a standon fogadta a látogatókat, ezzel is színesítve és bővítve a hungarikumok bemutatkozását.

Kádár Ferkó Fotószínháza a magyar kultúra, ezen belül is a paraszti kultúra ápolását és megismertetését tűzte ki célul. A korabeli életképek speciális ponyvára kinagyított hátterével különleges fotók készítésére nyílt lehetőség, „beállítva” a képbe a korhű kosztümbe öltöztetett látogatókat.

A stand kiállítási területén LCD monitorok is helyet kaptak, amelyeken hungarikum imázsfilmeket és a hungarikumokról készült filmeket tekinthettek meg a látogatók.

 

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: