Szerencsi csokoládé
A hungarikum rövid bemutatása:
Szerencs, Tokaj-Hegyalja kapuja az itt gyártott édesipari termékei után Magyarország határain túl is nevezetes hely. A csokoládéféleségek gyártása 1923-ban kezdődött Szerencsen. Először étcsokoládét, majd tejcsokoládét gyártottak, ezt követte a kakaópor, a bonbonok, a keksz, ostya, szaloncukor, cukorkák, karamellák gyártása. A diabetikus édességek előállítása 1996-tól kezdődően indult. A szerencsi csokoládégyártás több mint kilenc évtizedes hagyománya visszajelzéseként a már tizenkét alkalommal (2019-ben) megtartott Országos Csokoládé Fesztivál több tízezer elégedett látogatója szolgálhat, akik a szakma megismerése mellett kulturális és gasztronómiai élményekkel gazdagodtak.
További részletes leírás és információk:
Javaslat a nemzeti érték Magyar Értéktárba történő felvételéhez.
Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról II. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Magyar Értéktárba.
Riport
Címke: szerencs, csokoládé