Nyolc értékről döntött alakuló ülésén a Székelyföldi Értéktár Bizottság

Nyolc székelyföldi érték felvételéről döntött a Székelyföldi Értéktár Bizottság Sepsiszentgyörgyön megtartott alakuló ülésén. Az eseményen a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntő beszédet.

A Székelyföldi Értéktár Bizottság alakuló ülésén meghozott döntése alapján a székelyderzsi erődtemplom, a csíkszeredai Mikó-vár, a csíksomlyói pünkösdi búcsú, a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a mikházi ferences templom és kolostor, Kézdivásárhely történelmi központja, a Székely Nemzeti Múzeum és a kürtőskalács került be a Székelyföldi Értéktárba. A bizottsági ülést megelőzően a sepsiszentgyörgyi Kovászna Megyei Művelődési Központban Kovászna, Hargita és Maros megyei művelődési szakemberek szakmai konferencián mutatták be az értéktár megvalósítása érdekében végzett értékgyűjtő munka eddigi eredményeit.

Vesszőparipám a székely kürtőskalács, amely hosszú évek vitája után hungarikum lett, és amelynek a nevét sem lehet lefordítani, viszont a mi felelősségünk, hogy megmutassuk más nyelven, más nemzeteknek is, ne csak felterjesztjük az értéktárakba. Ugyanígy lesz a székely pálinkával, a székely kapuval, és hasonló más értékekkel is, az utat végigjárjuk. A hungarikum törvény az egységes nemzetről szól, a mi elvárásunk pedig az, hogy amikor egységes nemzetpolitikáról beszélünk, akkor a fizikai határok ne tegyenek különbséget például a pálinka névhasználat esetében sem – mondta el köszöntő beszédében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

 

A helyi értékek egyúttal az adott közösség erőforrásai is, hangsúlyozta Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár, aki elmondta, Magyarországon a hungarikum törvény igazi sikertörténet, a közösségek jól fogadták a kormány együttműködési ajánlatát. Ugyanakkor a határon túli nemzetrészek esetében nem beszélhetünk egyértelmű sikerről, mert eredetileg egyetlen értéktárba sorolták be a külhoni értékeket, ám a hungarikum törvény módosítása után a tavalyi év végére minden nemzetrész értéktára létrejött. A Székelyföldi Értéktár Bizottság megalakulása kapcsán pedig a helyettes államtitkár arra kérte a szakembereket, tegyenek meg mindent, hogy igazi társadalmi mozgalommá váljon tevékenységük.



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: