Mongóliában jártak a hungarikumok

A Földművelésügyi Minisztérium, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Kereskedőház szervezésében, Mongólia fővárosában, Ulánbátorban mutatkoztak be a Hungarikumok Gyűjteményének elemei.

A három napos hivatalos tárgyalássorozat keretében megtartott hungarikum kiállításon és boresten az agrártárca képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár tartott beszédet nemzeti értékeink fontosságáról és a bennük rejlő kétoldalú gazdasági, turisztikai lehetőségekről.

Magyarország, a magyar turisztikai célpontok, a hungarikumok népszerűsítése érdekében Mongólia fővárosába, Ulánbátorba tett látogatást dr. Horváth Viktória kiemelt külgazdasági kezdeményezésekért felelős nagykövet és Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár.

A háromnapos, kétoldalú tárgyalások keretében a szaktárcák képviselői találkoztak Nyamaa Batá főpolgármester-helyettessel, Banzragch Margaddal a mongol szaktárca turisztikai főosztályvezetőjével, Jalbasuren Batzandan parlamenti képviselővel, a Nagy Állami Hurál mongol-magyar tagozatának elnökével, továbbá megbeszélést folytattak Magvan Oyunchimeggel, a Mongol Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével. Részletes egyeztetéseket keretében a legnagyobb mongol utazási irodák vezetői, turisztikai szakmai szövetségek, ágazati képviselők, borimportőr cégek vezetői előtt vázolták a kétoldalú együttműködésekben rejlő lehetőségeket.

A tárgyalássorozat ünnepélyes részeként, mongol gazdasági és turisztikai vezetők körében megtartott hungarikum kiállításon és boresten Szakáli István Loránd helyettes államtitkár beszédében kiemelte: értékeink kölcsönös megismerése által közelebb kerülhet egymáshoz a magyar és mongol nép. A magyarság több mint egy évezreddel ezelőtt keletről érkezett Európába, de ezen eltelt idő alatt sem feledkeztünk meg erről a tényről. Kifejezetten fontosnak tartjuk keleti, ázsiai gyökereink ápolását, többek között ez a határozott szándék öltött testet a magyar kormány által képviselt, ún. „keleti nyitás” politikájában. Magyarországon törvény óvja a hungarikumokat, a nemzeti értékek ilyen típusú megbecsülése az egész világon egyedülálló.

A magyar nép XX. századi történelme tele volt olyan időszakokkal – mongol népéhez hasonlóan -, amikor nem volt független. Nemzeti szuverenitásunk visszaszerzését követően, Magyarország területét 25 évvel ezelőtt hagyta el az utolsó megszálló katona, ezért kifejezetten fontos, hogy a magyar nemzetre jellemző értékek visszaszerezzék az őket megillető rangot és elismerést. A hungarikumok között jó néhány olyan érték van, amelyeknek fontos külgazdasági értéket képvisel Magyarország számára. A helyettes államtitkár egymás alaposabb megismerésére, bizalom elmélyítésére, a kétoldalú kapcsolatok alaposabb kihasználására biztatta a hungarikum kiállításon megjelent feleket.

    

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája - kormany.hu  (cikk)

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: