A matyók színpompás világa Indiában!

2016. március 11-13-án India fővárosában, Újdelhiben került megrendezésre a világ egyik legnagyobb kulturális rendezvénye a World Cultural Festival, ahol 150 ország között Magyarországot a 25 éves Matyó Népművészeti Egyesület táncos csoportjai képviselték Mezőkövesdről. Az UNESCO Reprezentatív Listáján és a Hungarikumok Gyűjteményében is szereplő hagyományos örökség elemeit felhasználva ez alkalomra új koreográfia készült. Az együttesek művészeti vezetői, ifjú Zsuráfszki Zoltán és Szabó Judit „Matyóföldi magyar menyegző” című alkotása 50 szereplő előadásában került bemutatásra egy gigantikus méretű arénában.

 

 

 

A Sri Sri Ravi Shankar által életre hívott „Art of Living” világ szervezet fennállásának 35. évfordulója alkalmával valósította meg több mint harmincezer fellépő műsorából összeállított programot. A vendégek között főként ázsiai országok vezető politikusai, filozófusai mondtak beszédet, a béke és az összefogás eszmeiségét hirdetve.

 

A matyó táncosok mellett a szervezőmunkában meghatározó szerepet vállaló „Az Élet Művészete Magyarországi Alapítvány” 24 önkéntesből álló küldöttsége is ellátogatott a rendezvényre.

 

A világfesztivál mellett a Delhi Magyar Kulturális Intézet március 15-i nemzeti ünnepének programjára is készültek a Matyó Népművészeti Egyesület tagjai. Kiállítással, hímzés bemutatóval és néptánc műsorral gazdagították az ünnepi műsort az Indiában élő magyar kolónia és a meghívott vendégek örömére.

 

 

A magyar részvétel anyagi feltételeit a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hungarikum Bizottság, Mezőkövesd Város Önkormányzata és a térség országgyűlési képviselője támogatta.

 

 

Forrás: Matyó Népművészeti Egyesület

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: