Magyar huszár szoboravató és hungarikum kiállítás Lengyelországban

A magyar huszár és a lengyel ulánus Przemyślben felavatott szobra a magyar-lengyel sorsközösségtudatnak, fegyverbarátságnak, szolidaritásnak kíván emléket állítani - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton, a délkelet-lengyelországi Przemyślben elhangzott beszédében, ahol Marek Kuchcinskivel, a lengyel Szejm (alsóház) elnökével közösen felavatták a két szobrot. Kövér László hivatalos programja részeként a lengyel-magyar barátság ünnepének alkalmából a város főterén kiállítás és kóstoltatás keretében mutatkoztak be a hungarikumok.

A magyar házelnök hangsúlyozta, hogy Przemyśl, az ottani páncélerőd, ahol az első világháborúban, 1914 szeptembere és 1915 márciusa között több mint százezer, többségében magyar katona harcolt a várost bekerítő orosz túlerővel szemben, a magyaroknak a haza védelmében hősies elszántsággal folytatott küzdelmének egyik történelmi jelképe. Áldozatukra emlékeztet a budapesti Margit híd budai hídfőjénél álló oroszlános emlékmű.

Elmondta, hogy a magyarok Lengyelország tragikus sorsát, hármas felosztását mély tanulságként élték át, érezték, tudták, hogy a lengyel államiság felszámolása után Magyarország felosztása is megtörténhet. Ezért a magyarok Lengyelország felosztásának 123 éve alatt mindvégig következetesen követelték a lengyel függetlenség visszaállítását, sőt a lengyel felkelésekben fegyveresen is részt vettek - emlékeztetett.

Kövér László hivatalos programja részeként a lengyel-magyar barátság ünnepének alkalmából Przemyśl városában kiállítás és kóstoltatás keretében mutatkoztak be a hungarikumok. A magyar Huszár és a lengyel Légiós (Beliniak) szobrának leleplezési ünnepségét követően, a hivatalos program részeként Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Marek Kuchchinski lengyel házelnök látogatást tett a délkelet-lengyelországi város főterén hungarikum sátornál, ahol Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár fogadta a magyar és a lengyel küldöttséget.

A helyettes államtitkár magyar-lengyel vegyes küldöttség előtt röviden ismertette hungarikum szabályozás lényegét. Marek Kuchchinski házelnök érdeklődését és elismerését fejezte ki a hungarikum törvénnyel kapcsolatban, jelezte: Lengyelország is érdekelt egy hasonló szabályozás bevezetésében, és ebben számítanak Magyarország támogatására.  Lengyelország az az ország, ahol Magyarországra, a magyarokra, a magyar értékekre egyértelműen pozitívan tekintenek.

Megítélésünk szerint a sok évszázados lengyel-magyar barátság, az értékek mellett való együttműködés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a két ország megossza egymással az ilyen jellegű tapasztalatait is – mondta el Szakáli István Loránd.

A rendezvényen kürtőskalácsot, fröccsöt, gulyást, PICK és HERZ szalámit, valamint libamájas falatokat kóstolhattak meg a nagy számban érkező érdeklődők a kiállítás megtekintése közben. Az erre az alaklomra külön felállított sátorban a kilátogatók megismerkedhettek a kürtőskalács készítés rejtelmeivel.

 

Forrás: FM Sajtóiroda

 

 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: