Létrehozták a Vasi-Hegyhát Natúrparkot

Létrehozták a szőlőhegyekre, mint kiemelt tájértékekre szerveződő Vasi-Hegyhát Natúrparkot - jelentette be Nagy István agrárminiszter  az I. Kárpát-medencei Natúrparki Találkozón. Magyarország területének mintegy tíz százalékát teszik ki a natúrparkok, amelyek elősegítik a fenntartható és értékőrző tájhasználatot, népszerűsítik a tájra jellemző helyi termékeket és szolgáltatásokat – fogalmazott az agrárminiszter. Nagy István hozzátette: a natúrparkok elősegítik a fenntartható ökoturizmus terjedését, hozzájárulnak a természeti és kulturális értékek, hagyományok megismeréséhez és megőrzéséhez, valamint foglalkoznak a környezeti neveléssel és szemléletformálással is.

Magyarországon 2004 óta léteznek natúrparkok, eleinte szabályozások és támogatások nélkül működtek, majd 2014-ben a felelős tárca - az Agrárminisztérium elődje - a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Natúrpark Szövetség négyoldalú megállapodása lendített a folyamatokon - tette hozzá a miniszter. Nagy István kiemelte, hogy megalkották a natúrparki cím odaítélésével és visszavonásával kapcsolatos részletszabályokat rögzítő miniszteri rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy a natúrpark név rangot is jelentsen. A rendelet szerint a natúrparkok kötelesek éves szakmai beszámolót készíteni, működési költségeikhez, rendezvényeikhez támogatásokat kaphatnak.  "A Kárpát-medence olyan földrajzi és néprajzi egység, amelyet az országhatárok sem tagolhatnak önálló részekre. Éppen ezért örvendetes és támogatandó, hogy nemcsak hazánkban, hanem határainkon túl is létesülnek natúrparkok" - mutatott rá.

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos arról szólt, hogy a natúrparki címet elnyerő vidék az ehhez szükséges pilléreknek - így többek között a természetvédelem, a turizmus fellendítése, a gazdaság fejlesztése és az identitás megerősítése - mind megfelel. Hozzátette: a Vasi-Hegyhát natúrpark megalakulását megelőzte a térség értékeinek pontos feltárása, attrakció-fejlesztés, emellett kiváló termékek, élelmiszerek is köthetők ehhez a vidékhez.

V. Németh Zsolt kiemelte, hogy a táji értékeken túl a kulturális örökség is nagy hangsúlyt kap. Hozzátette: ha az elmúlt évekhez hasonló ütemben folytatódik a munka, akkor a natúrpark cím segítheti a Vasi-Hegyhát térségét a turizmus erősítésében, valamint a vidék- és a gazdaságfejlesztésben.

Forrás: MTI/AM Sajtóiroda

Fotó: Fekete István

 

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: