Ismeretterjesztő film készült az őshonos magyar kutyafajtákról

Oktató- és természetfilm készült a kilenc őshonos magyar kutyafajtáról; a mintegy félórás kisfilmet január 29-én mutatták be a Nemzeti Kutyafajtáink Génmegőrzési Program egyik alprogramjának projektzáró rendezvényén Egerben.

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOESZ) által szervezett eseményen V. Németh Zsolt, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a 2018-ban elfogadott kormányzati génmegőrzési stratégiában kitüntetett szerep jut az őshonos magyar kutyafajtáknak. Ez a kilenc fajta - a komondor, a kuvasz, a puli, a pumi, a mudi, a rövidszőrű magyar vizsla, a drótszőrű magyar vizsla, a magyar agár és az erdélyi kopó - nemzeti kincsünk. Ezek a kutyafajták 2017-ben a hungarikumok között is helyet kaptak - emlékeztetett, jelezve, hogy népszerűsítésüket és megőrzésüket is szolgálja az érintett fajtákat bemutató, néhány perces kisfilmekből álló oktató- és természetfilm.

V. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly 50 millió forinttal támogatta az őshonos kutyafajták megőrzésének ügyét. A forrásból genetikai vizsgálatokat végeztek és támogatták az egyedszám növelését elősegítő szakmai munkát is. Ugyancsak ebből a keretből készült el „A kilenc magyar kutya” című film is, amelynek premierjét a Nemzeti Kutyafajtáink Génmegőrzési Program iskolaprojektjének zárórendezvényén tartották.

További részletek

Forrás és fotók: kormany.hu

Magyar kutyafajták (9 magyar kutya) oktató- és dokumentumfilm megtekintése



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: