Huszonhárom érték a Heves Megyei Értéktárban: bárki ötletelhet

Legutóbb kilenc új taggal bővült a Heves Megyei Értéktár Bizottság (HMÉB) döntése alapján a Heves Megyei Értéktár.

Szepesi Ádám operatív ügyintéző elmondása szerint márciusban került az értéktárba az Egri Bazilika, Abasáron Aba Sámuel sírja, az egri Kossuth Lajos utca és három leghíresebb palotája, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet részét képező, korábbi Irgalmasrendi kórház és az itt működött első orvosi egyetem, az Egri Fertálymesterség élő hagyománya, a Kopcsik Marcipánia, Lénárt András Mikropódium bábelőadása, a Kisgombosi Öreg Tölgyes Hatvanban, valamint az Aranyfácán sűrített paradicsom.

Bárki tehet javaslatot újabb, megőrzendő értékekre. A nemzeti értékek azonosítása egy többlépcsős, piramisszerűen egymásra épülő szintekből álló rendszerben történik, amely a helyi érték felől közelít a hungarikumok felé. A rendszer első lépcsőfokán a települési önkormányzatok helyezkednek el, amelyek megalakíthatják a települési vagy térségi, tájegységi értéktár bizottságaikat, amelyek elkészítik a helyi értéktárat, a településen, illetve a térségben fellelhető nemzeti értékek adatainak gyűjteményét. Már ez garantálja az adott érték megőrzését az utókor számára, de ha a helyi bizottság úgy dönt, továbbíthatja a megyei értéktárakhoz.

Ez egy újabb szint, amelybe bekerülve már jóval szélesebb körben ismertté válhat az adott érték. Ha pedig tényleg igazi különlegességről, érdekességről, fejlesztésről van szó, a megyei bizottságok továbbíthatják a Magyar Értéktárba, ahonnét már csak egy lépés, hogy a piramis csúcsára, a Hungarikumok közé kerüljön. A Heves Megyei Értéktár kulturális örökség kategóriájába nyert felvételt a Mikropódium bábelőadás. Lénárt Andrásnak pedig nem titkolt célja, hogy hungarikummá váljon.

Lénárt András mikropódoiuma (Fotó: Lénárt Márton)

A HMÉB tagjai ifj. Herman István elnök, Csathóné Sebők Erika, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei módszertani referense, Jeszenszky Beatrix, a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum kiállítási osztályvezetője, Kovácsné Somogyi Mónika, a Civil Információs Centrum vezetője, Martonné Adler Ildikó egri alpolgármester, Baráz Csaba, a Kaptárkő Egyesület szakmai munkatársa és dr. Dávid Lóránt, a Eszterházy Károly Főiskola Gazdaságtudományi Intézetének tanszékvezető főiskolai tanára.

A megyei értéktárban a fenti kilenc tagon túl szerepel még az Egri Bikavér, az Egri Csillag bor, a Bródy Könyvtár helyismereti gyűjteménye, a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Megyei Levéltára „Levéltári maradandó értékű iratok”, a Líceum, a Szépasszonyvölgy, a Minaret, a Székelyföld Gyöngyszemei Heves megyében rendezvény, a Hevesi Szőttes, Eger sporttörténete, a megyeháza épülete Egerben, a parádsasvári üveggyártás története, a kisnánai szlovák tájház és a II. Rákóczi Ferenc dukátjaival fémjelzett magyar nemzeti aranyforint-típus.

 

Forrás: heol.hu (cikk)
ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: