Hungarikumnak számító népi hangszereket népszerűsít a Csík Zenekar

Keszthely, 2022. október 13. 

Hungarikumnak számító népi hangszereket népszerűsít nyolc helyszínen az országban a Csík Zenekar, amely csütörtökön Keszthelyen lépett fel.

V. Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos a koncertre érkező gyerekek körében tartott tájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a hungarikumok és a kiemelkedő nemzeti értékek körébe olyan magyar sajátosságok tartoznak, amelyek rámutatnak a magyar néplélekre, a hagyományokra, az életmódra, a magyar életérzésre. A kiemelkedő nemzeti értékek közé tartozik a magyar folklór, azon belül is a népzene és a népi hangszerek is - tette hozzá.

V. Németh Zsolt a hangszerek közül kiemelte a pedálos cimbalmot, a 125 éves tárogatót, a somogyi hosszifuruglát és a citerát. Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság a Csík Zenekar tagjaival olyan megállapodást kötött, amelynek értelmében októberben nyolc magyarországi helyszínen, általános és középiskolai tanulók számára népszerűsítik a magyar népzenét, valamint a Hungarikumok Gyűjteményébe és a Magyar Értéktárba tartozó népi hangszereket - foglalta össze a miniszterelnöki biztos.

Kunos Tamás, a Csík Zenekar alapító tagja úgy fogalmazott: húsz évvel ezelőtt Veszprém megyében kezdte el ezt a bemutatósorozatot a zenekar Kovács Norbert néptáncossal közösen. A fiatal generációknak mindig meg kell mutatni a hagyományokat, el kell vinni hozzájuk a magyar népzene kincseit, a népzenei együttes sajátos hangzásvilágát, hogy ezt élőben, testközelből is meghallgathassák - fogalmazott Kunos Tamás. Kovács Norbert hozzátette, hogy a Csík Zenekar különlegessége abban is rejlik, hogy a modern zenét népi hangszereken szólaltatják meg, ami legalább olyan jól szól - ha nem jobban - mintha elektronikus hangszereken játszanák.

Forrás: kormany.hu/MTI

Fotó: Vermes Tibor

További képek

Keszthelyi TV összefoglalója 

 

 

 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: