A határontúli értékgyűjtés fontosságáról tanácskoztak Székelykeresztúron

A XII. Hargitai Megyenapok részeként a magyarországi Városok, Falvak Szövetsége szervezésében értéktár konferenciának adott otthont a Molnár István Múzeum Székelykeresztúron.

A Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntő beszédet. A konferencia helyszínén, a program részeként a Debreceni Művelődési Központ vándorkiállítása is bemutatkozott.

Halász János országgyűlési képviselő, a Hungarikum Bizottság tagja, a Városok, Falvak Szövetsége elnöke nyitó beszédében ismertette a hungarikum törvény megalkotásának céljait, egyebek mellett kifejtette: a Városok, Falvak Szövetsége egy olyan értékalapú közösség ahová Székelykeresztúr is tartozik.

Szakáli István Loránd a 2012-ben ötpárti egyetértéssel elfogadott hungarikum törvény vonatkozásában a konferencián elmondta: hasonló gyakorlatok fellelhetők más országokban is, de filozófiájában, rendszerében, gondolatiságában a magyarországi hungarikum törvénnyel megegyező szabályozással sehol nem lehet találkozni a nagyvilágban.

A helyettes államtitkár elmondta, a hungarikum törvény legnagyobb értéke az alulról jövő kezdeményezések felkarolásában van; az elmúlt öt évben elfogadott, bátor, nemzeti jellegű törvények sorába tartozik. Emlékeztetett: a hungarikum törvény tavaly júliusban hatályba lépett módosítása óta a határon túl is létrejöhetnek település szintű értéktárak, tájegységi szintű értéktárak, valamint bevezetésre került a külhoni nemzetrész értéktár fogalma. A törvénymódosítással új lendületet kapott a határokon túli értékgyűjtés, a saját ügyességünkön, tehetségünkön múlik, hogy mennyire tudjuk kihasználni a hungarikum törvény nyújtotta lehetőségeket. Szakáli István Loránd a helyi értéktárak alapítására biztatta az egybegyűlteket, ugyanis az értékek gyűjtése egyformán érdeke mind az erdélyi magyarságnak, mind a magyarországi magyaroknak. Arra kérte a jelenlévőket, hogy kapcsolódjanak be az értékgyűjtő munkába, vigyék haza azt az üzenetet, hogy ezzel a dologgal érdemes foglalkozni.

2015 novemberében 11 civil szervezet összefogásával alakult meg az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottság (EMÉB). Az elmúlt fél év során csaknem száz érték került fel az EMÉB által vezetett listára az épített környezet, a kulturális örökség, az agrár- és élelmiszergazdaság, az egészség és életmód, az ipari és műszaki megoldások, a sport, a természeti környezet, valamint a turizmus és vendéglátás kategóriákban.

    

 

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája - kormany.hu (cikk)

Fotók: Sándor-Zsigmond Ibolya

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: