A határnyitás 30 éves évfordulója - Hungarikumaink Bécsben

30 éve szabadon mottóval a bécsi magyar nagykövetség különféle programokkal teszi tiszteletét az idén a 30 évvel ezelőtti történelmi határnyitás emléke előtt. A nagykövetség rendezvénysorozatán a  hungarikumok mellett a  gasztronómia, az iparművészet és a divat területéről származó termékekkel ismerkedhettek meg az esemény vendégei.

A rendezvény vendégei Ausztriába akkreditált nagykövetek, diplomaták és az ausztriai magyar valamint az osztrák kulturális élet képviselői voltak. Nagy Andor bécsi magyar nagykövet a határnyitás 30. évfordulóján fontosnak vélte, hogy ilyen módon is felhívják a figyelmet a kiváló magyar feltalálókra és a nemzetközileg is elismert termékekre.

A bécsi eseményre meghívást kapott a Halasi Csipke Közalapítvány is, Pajor Kálmán, az alapítvány elnöke, Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója és Farkas Éva csipkevarró mutatták be a halasi csipke legszebb darabjait egy kisebb kiállítás keretében. A vendégek emellett megcsodálhatták az utazó Zsolnay kiállítást is, mely London után érkezett Bécsbe és a porcelánok mellett Zsolnay ruhákat is kiállítottak erre az alkalomra. A bécsi hungarikum napot két néptáncbemutató nyitotta meg. Elsőként a Napraforgók Néptánccsoport majd a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület tartott egy táncbemutatót. Majd a divat világába kalauzolták a résztvevőket, a “By Me"  Divatszalon kézzel hímzett, kalocsai és matyó mintás alkalmi kollekcióit vonultatták fel.

Öröm látni, hogy Ausztriában, Bécsben jelen van egy erős magyar közösség, amely képes arra, hogy bemutassa Magyarországot befogadó országának és városának. Ez egyszerre jelent felelősséget és megtisztelő feladatot is – mondta köszöntőjében a határnyitás 30. évfordulója alkalmából rendezett bécsi megemlékezésen V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

A bécsi diplomáciai testület és a helyi magyar egyesületek vezetőinek tartott köszöntőjében V. Németh Zsolt a bécsi nagykövetségen úgy fogalmazott: az osztrák néppel hosszú közös történelmet tudhatunk magunk mögött. A magyar és az osztrák nép bátorságból, haza- és szabadságszeretetből jelesre vizsgázott akkor, amikor az első réseket „szaggatta” a nemzeteket és családokat majd’ 50 évig szétválasztó drótkerítésen. Most büszkén ünnepelhetünk, és örömmel mutatjuk meg ez alkalomból nemzetünk sajátosságait.

A megemlékezés alkalmából most felvonultatott termékek, hagyományok a rendszereken átívelő, jellegzetes magyar karaktert mutatják be. Évszázados örökségünk ez, amelyet kötelességünk hitelesen bemutatni, megőrizni, továbbörökíteni. Több a Hungarikumok Gyűjteményét is ékesíti: így például a pálinka, a Zsolnay porcelán, vagy a gyönyörű és látványos népi kultúránk – hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

Forrás: kormany.hu; volksgruppen.orf.at

Fotók: AM, Nagy Alexandra

Interjú megtekintése



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: