Halasi csipke kiállítás nyílt a Mezőgazdasági Múzeumban

Budapest, 2023. március 28. 

Halasi csipke – A türelem himnusza címmel nyílt divatbemutatóval egybekötött kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A halasi csipke jubileumi, az Agrárminisztérium által is támogatott rendezvénysorozatának záróeseményét V. Németh Zsolt miniszterelnöki biztos nyitotta meg kedden, Budapesten.

A június 30-ig látogatható időszaki kiállításon a 120 éves halasi csipke múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg a látogatók a Mezőgazdasági Múzeumban. A világhírű iparművészeti termék egyedisége a népi motívumkincsből táplálkozó mintavilágában, illetve az egyedi kivitelezési technikában rejlik. A légies finomságú cérnaműveket felvonultató tárlat a több ezer órás munkafolyamatokba enged betekintést, valamint segít megismertetni az alkotáskor használt utánozhatatlanul egyedi öltésvariációkat.

V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos megnyitó beszédében elmondta: a kiskunhalasiak őrzik a tradícióikat, és generációról generációra adják tovább a titkos tudást, hogy hogyan lehet hatvan különféle módon ölteni úgy a cérnaszálat, hogy az így keletkezett körbevarrott lyukakon ne peregjen el a múlt, ne folyjék el a jelen, és ne vesszen el a jövő, hanem egyszerre, egymásba kapaszkodva jelenjenek meg.

A halasi csipkevarrás élő hagyománya 2010 óta szerepel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén, a halasi csipke pedig 2014-ben bekerült a jelenleg 85 értéket tartalmazó Hungarikumok Gyűjteményébe.

Forrás: kormany.hu

További fényképek

Fotó: Papp Tibor/MMgMK/

 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: