Fesztivállal ünneplik a kürtőskalácsot

Úgy gondoljuk, hogy a kitüntető hungarikum cím birtokosaként még nagyobb népszerűségre tesz majd szert ez az ízletes finomság – amely egyszerre székely, erdélyi és magyar érték - mind a hazai, mind a külföldi vendégek körében, mindennek elősegítésében lehet kiváló szerepe a 4. Kürtőskalács Fesztivál megrendezésének - mondta el Szakáli István Loránd, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár az esemény hivatalos sajtótájékoztatóján.

2016. október 7-9. között rendezik meg a Vajdahunyad vár előtti téren a 4. Kürtőskalács Fesztivált. A háromnapos hagyományőrző, gasztrokulturális eseménysorozat megrendezésével a szervezők a kürtőskalácsot, mint hungarikumot kívánják népszerűsíteni, azzal a nem titkolt elképzeléssel, hogy a kilátogató hazai és nemzetközi közönség minél szélesebb körben megismerhesse ennek a különleges édességnek az eredeti, hagyományos elkészítési módját. A fesztivál rendezői koncertekkel, gyermekműsorokkal, előadásokkal, közösségi kürtőskalács-sütéssel is várják a kilátogatókat a rendezvényen.

A Szakáli István Loránd a sajtótájékoztatón elmondta: a Földművelésügyi Minisztérium számára is fontos esemény a fesztivál, hiszen a Hungarikum Bizottság döntésével 2015 decembere óta a kürtőskalács a Hungarikumok Gyűjteményét gazdagítja.

A helyettes államtitkár beszámolt a 2012-ben elfogadott hungarikum törvényről, melynek célja: nemzeti értékeink megőrzése feltárása és továbbadása.  Szakáli István Loránd ismertette a hungarikummá nyilvánítás folyamatát, amely egy piramisépítéshez hasonló, alulról felfelé építkező, többlépcsős rendszerként működik.

Hungarikumok Gyűjteményében szereplő értékek érdemesek arra, hogy a magyar nemzet alkotóerejét mások számára is be tudjuk mutatni. Úgy gondoljuk, hogy a kitüntető hungarikum cím birtokosaként még nagyobb népszerűségre tesz majd szert ez az ízletes finomság – amely egyszerre székely, erdélyi és magyar érték - mind a hazai, mind a külföldi vendégek körében, mindennek elősegítésében lehet kiváló szerepe a 4. Kürtőskalács Fesztivál megrendezésének - mondta el a helyettes államtitkár.

 

 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: