Fesztivállal ünnepelték a savanyú káposztát Vecsésen

A hétvégén tizenhatodik alkalommal rendezték meg Vecsésen, a régió legnagyobb gasztrokulturális eseményét, a Káposztafesztet. Az megnyitó ünnepségen a Földművelésügyi Minisztérium nevében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntő beszédet. 

Vecsés Város Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat közös programján minden látogatónak alkalma nyílt megkóstolni a Magyar Értéktár részeként is számon tartott vecsési savanyú káposztát. A szervezők terményáldással egybekötött szentmisével, színes felvonulással, kiállításokkal, kézműves kirakodóvásárral, német nemzetiségi ruhabemutatóval valamint savanyúság- és főzőversennyel várták az érdeklődőket. A savanyúságversenyen, a Szakáli István Loránd elnökölte zsűri négy kategóriában: savanyított káposzta, sós-vizes uborka, vágott-vegyes savanyúság, káposztával töltött paprika osztott ki díjakat.

Szakáli István Loránd megnyitó beszédében rámutatott: hála az itt élőknek, és a Káposztafeszt szervezőinek, a vecsési káposztát nem csak hallomásból ismerik az emberek, hanem a fogyasztása továbbra is a mindennapok részét képezi.  S hogy a mai napig ismerik és szeretik az emberek ezt a terméket, többek között annak a 150 vecsési és környékbeli családnak is köszönhető, akik ragaszkodtak eleik mesterségéhez, és nem hagyták elfeledni a savanyú káposzta készítésének hagyományát. Azoknak a családoknak, akik évszázadok óta, generációkon átívelve, féltve őrzik az általuk kikísérletezett sajátos fűszerezésű és ízvilágú, csak rájuk jellemző receptúrát.

A mezőgazdasági betakarításhoz kapcsolódó ünnepeinknek mindig is volt valami különleges hangulatuk, legyen szó akár szüreti mulatságról vagy éppen káposztafesztiválról. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a káposzta talán az egyik legfontosabb zöldségnövényünk, gasztronómiai kultúránk egyik legfontosabb alapanyaga, csakhogy valahogyan egy kicsit mindenki máshogyan főzi meg, hozzáadják az emberek a saját szűkebb pátriájuk ízeit, fűszereit, elkészítési hagyományait. Ugyanis az egyedi összetevőiről és ízeiről ismert, sokszínű Kárpát-medencei konyhaművészetünk közös ünneplésre, főzésre serkent bennünket.  Dicséret illeti a szervezőket és a házigazdákat, hiszen nemcsak ápolják őseik hagyományait, hanem mindezek továbbadásáról is gondoskodnak. Munkájukkal, a helyi értékek, tradíciók, szokások felszínre hozásával értékteremtő munkát végeznek - mondta el a helyettes államtitkár. 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: