33. Mesterségek Ünnepe a budai Várban

A 33. Mesterségek Ünnepénmintegy ezer kézműves mester mutatkozott be a budai Várban. A rendezvény idei díszvendége Japán, kiemelt témája a lábbeli készítés volt.

"Ünnep van. Egyrészt Magyarország születésnapjára készülünk, másrészt pedig arra, hogy a munkának, a mesterségeknek újra rangot és elismerést szerezzünk" - mondta a fesztivál megnyitóján Nagy István agrárminiszter.

Kitért arra, hogy a rendezvény kiemelt témája sokak nagy kedvence: a lábbeli. Nemcsak a hagyományos cipők, papucsok és csizmák kapnak teret, hanem a kortárs divattervezők által újraálmodott formák is. A Folktrend divatbemutató is arra hivatott, hogy megmutassa a hagyományos viseletek újragondolását - tette hozzá.

A miniszter szólt arról is, hogy 2012-ben törvényt alkottak a hungarikumokról, és ma már a hungarikum gyűjteményébe 70, a magyar értéktárba pedig 163 elem tartozik. Mint mondta, az idén is meghirdették a pályázatokat, és ebben az évben a két célterületen összesen 230 millió forintos keretösszeggel hozzájárulhattak a civil szervezetek, egyesületek és művészek értékteremtő munkájához.Kiemelte, hogy az idei Mesterségek Ünnepe díszvendége Japán, a látogatók megismerkedhetnek a hagyományos japán kézművességgel és a mindennapok szokásaival.

További részletek: kormany.hu

Fotó: Fekete István

 

ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: