„Élő jelképe maradt egy élő közösségnek...”

A Hungarikum Bizottság egyik fő feladatának tekinti a magyarság kulturális sokszínűségének, gazdag hagyományainak minél szélesebb körben történő megismertetését, ápolását, értékeink átörökítését a következő generációk számára. Ennek szellemében a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság a Halasi Csipke Közalapítvánnyal együttműködve első alkalommal szervezte meg a Magyar Csipkekészítők Konferenciáját, melynek a csipke fővárosa, Kiskunhalas adott otthont.

A szakmai konferencia megrendezésével a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság egy hagyományt kíván útjára indítani. Egy hagyományt, ahol találkozik a múlt és a jelen, utat mutatva a jövő számára.

A konferenciát Kiskunhalas város polgármestere, Fülöp Róbert nyitotta meg, aki köszöntötte a vendégeket és felhívta a figyelmet a rendezvény fontosságára.

Polgármester úr gondolatai után elismert csipkekészítő népi iparművészek és fiatal, lelkes, értékeink iránt elkötelezett kezdő csipkekészítők osztották meg egymással tudásukat, tapasztalatukat és a legfontosabbat, a csipke iránti kötődésüket, amely pótolhatatlan alkotóeleme a csipkekészítés hagyományának életben tartásához.

Nagy Vincéné a Magyar Csipkekészítők Egyesületének elnöke előadásában a szakmai továbbképzéseknek, a személyes találkozóknak és a külföldi kapcsolatoknak a jelentőségét hangsúlyozta.

Turós Istvánné népi iparművész elsősorban a fém és a modern csipkében látja a továbbélési lehetőséget a 21. századi polgár számára.

Fejesné Koppány Gabriella iparművész, a karcagi Kunrózsa Csipkekör vezetője nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a tavalyi évben a Hungarikum Bizottság döntése értelmében a „Magyarországi csipkeverés és varrás élő hagyománya” bekerült a Magyar Értéktár elemei közé és büszkén viselheti a kiemelkedő nemzeti érték címet.

 „A gömöri csipke mindig szolgál, nem uralkodik.”- gondolattal zárta előadását Neszádeliné Kállai Mária viseletkészítő népi iparművész, a Gömöri csipke fennmaradásának elhivatott művelője.

Késmárki Tiborné a Balatonendrédi Általános Iskola igazgatója „Múlt és Jelen a Jövő kezében” című előadásában egy példaértékű, mások számára követendő pozitív gyakorlatot ismertetett. A vert csipke hagyományának az iskolai oktatásba való átörökítésével napjainkig Balatonendréden több, mint száz gyermek tanulta és szerette meg a csipkeverés technikáját, amely meghatározza szemléletüket, jövőjüket, pályaválasztásukat.

Fáyné Tornóczky Judit csipkekészítő megragadó előadásával a Hunnia csipke világába kalauzolta el a hallgatóságot. Devecsei Gáborné néprajzi gyűjtő a Nemeshanyi varrott csipkekészítés feltámasztására irányuló törekvésről számolt be, míg Pajor Kálmán a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának elnöke a csipkék királynőjének, a Halasi csipkének a történetébe engedett bepillantást nyerni. 

A szakmai konferenciát a XIX. Nemzetközi Csipkekiállítás megnyitója követte Kiskunhalason.ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: