“Minden értéknek legyen közössége!” - konferencia a hungarikumok népszerűsítésére

A Kárpát-medencei hungarikum mozgalomról és annak eredményeiről fogalmazta meg gondolatait Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár a “Minden értéknek legyen közössége!” elnevezésű konferencián szombaton, Lakitelken.

 A Nemzeti Művelődési Intézet egyik fő feladatának tekinti a magyarság kulturális sokszínűségének, gazdag hagyományainak minél szélesebb körben történő megismertetését, értékeink tudatosítását és átadását a következő generációk számára is, törekedve arra, hogy a magyarság értékeit, a helyben élők alkotásait, tudását, produkcióit a maguk eszközeivel segítsék országosan is ismertté és elismertté tenni. Ennek szellemében szervezték a hungarikum mozgalom további népszerűsítését szolgáló szakmai konferenciát is, bemutatva a települési értéktárak kialakításának eddigi tapasztalatait, valamint a már kialakult Kárpát-medencei és hazai jó gyakorlatokat a területen.

A konferenciát Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke nyitotta meg, aki felidézte a hungarikum törvény megalkotását megelőző időszak törekvéseit, amelyek elvezettek a törvény elfogadásához. Závogyán Magdolna helyettes államtitkár asszony (Emberi Erőforrások Minisztériuma, EMMI) pedig a kulturális kormányzat eredményeiről és a közművelődési területet érintő tervekről számolt be.
Szakáli István Loránd beszédében szólt a hungarikum mozgalom és a közös munka fontosságáról. - Mára eljutottunk addig, hogy senki sem vonja kétségbe a hungarikumok ügyének létjogosultságát és az ezzel járó munkát. A hungarikum törvény a hatodik évébe ért és számot kell vetnünk, hogy hol tartunk, és hogyan folytatjuk tovább a munkát – hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki elmondta: a Kárpát-medencei szintű hungarikum mozgalom hihetetlen dinamikával fejlődött a 2015. évi módosításnak köszönhetően hazai és külhoni vonatkozásban egyaránt.

 (Forrás -FM Sajtóiroda)



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: