Újfehértói Fürtös Fesztivál

A Nemzeti Értéktár újabb eleme, a fürtös meggy, a kiváló pálinkák, és a helyi kézműves ékszerek egyaránt jó hírét viszik Újfehértónak az egész országban – köszöntötte az Újfehértói Fürtös Fesztivál résztvevőit Nagy István, a földművelésügyi minisztérium parlamenti államtitkára.

Nemzeti értékeinkhez ezer érzelmi szálon kötődünk, nemzeti értékeink azonosak tájainkkal, kultúránkkal, gyermekkorunkkal, magyarságunkkal, nemzeti értékeink történelmi múltat, személyes kötődést rejtenek magukban – fogalmazott az államtitkár. S mint kifejtette: nemzeti értékeink kiemelt fontosságúak a helyi közösségek összekovácsolásában. Felemelő érzés látni – mondta, amikor egy- egy elfeledett mesterség, foglalkozás helyi értékként új életre kel, vagy amikor egy egész térség gyűlik össze, hogy megünnepelje helyi értékeit.

A lipóti kenyér, a bajai halászlé, a karcagi birkapörkölt – helyi termékek. Szerepük van a térségi gazdaságfejlesztésben, a helyi turizmus fejlődésében. Ismertebbé és népszerűbbé tesznek településeket, térségeket. De nem csupán ezért lehetnek nemzeti értékeink! Hanem azért, mert képesek arra, hogy összefogják a helyi közösséget, erősítsék azok magyarságtudatát – fogalmazott Nagy István a fesztiválon.

A fürtös meggyfafajtát 1961-ben, az újfehértói mezőgazdasági kutatóintézetben nemesítették Pethő Ferenc vezetésével. Ez az első hazai meggyfajta, mely az USA primőr piacára is bekerült.

Forrás: FM Sajtóiroda - kormany.hu (cikk)

 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: