Értékgyűjtésben vetélkedtek Békéscsabán

A Földművelésügyi Minisztérium a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására pályázatot írt ki 2016-ban megyei értéktárat és külhoni nemzetrész értéktárat működtető szervezetek számára. A pályázaton nyertes Békés Megyei Önkormányzat a nemzeti értékek és hungarikumok témakörében vetélkedőt szervezett az általános iskolák felső tagozatos és középiskolás diákjai számára. A Földművelésügyi Minisztérium nevében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a döntő versenyzőit.

Az előzetesen lezajlott elődöntők során elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk a versenyzőknek, bizonyítva így a települési, megyei, nemzeti értékekkel kapcsolatos ismereteiket. A két korcsoport legjobban teljesítő csapatai a megyei döntőben folytatták a vetélkedést Békéscsabán. A legjobb Békés megyei általános iskolás és középiskolás csapat bejutott a májusi országos döntőbe, ahol megyéjüket képviselik Budapesten.

A vetélkedő megszervezésének a célja az volt, hogy a fiatalok alaposabban megismerjék a magyarság értékeit, gyarapítsák a velük kapcsolatos tudásokat. A fiataloknak így lehetőségük nyílt arra, hogy felfedezzék lakókörnyezetük értékeit, közelebb kerüljenek azokhoz az kulturális, természeti értékekhez, amelyekről már csak nagyszüleik elmondása vagy a múzeumokban látottak alapján szerezhettek információkat.

A vetélkedősorozat békéscsabai eredményhirdetésén Szakáli István Loránd elmondta: azzal, hogy a diákoknak a nemzeti értékekkel kapcsolatos tudása bővül, erősödik identitásuk, szülőföldjük iránti kötődésük, így könnyen bekapcsolódhatnak a már a határokon túlra is kiterjedő, Kárpát-medencei-szintű hungarikum mozgalomba. Tisztában kell lennünk nemzeti értékeinkkel, ugyanis mindezek egyfajta erőforrást, kapaszkodót jelentenek a jelen és a jövő kihívásaival szemben.



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: