Értékalapú együttműködés Albániával

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár egynapos albániai látogatása során megbeszélést folytatott Lefter Koka környezetvédelmi miniszterrel, ezt követően részt vett és beszédet mondott a 23-ik Tiranai Nemzetközi Vásár megnyitó ünnepségén, majd pedig köszöntötte és megnyitotta a Földművelésügyi Minisztérium és a Tiranai Magyar Nagykövetség közös szervezésében megrendezett Tiranai Hungarikum Estet.

Az albán Környezetügyi Minisztériumban az államtitkár és tárgyalópartnere megállapították, hogy a kiváló kétoldalú politikai kapcsolatokra alapozva, a felek készek a két ország közötti környezetvédelmi együttműködést is az eddigieknél magasabb szintre emelni. Az albán fél jelezte, hogy az EU csatlakozásra való felkészülése során számít a releváns magyarországi tapasztalatok megosztására, tekintettel arra, hogy a környezetügyi fejezet megtárgyalása tűnik az egyik legbonyolultabb és legnehezebb résznek, mivel Albánia hosszú időn keresztül nem fordított kellő figyelmet a környezeti állapotára. V. Németh Zsolt jelezte, hogy Magyarország készen áll ezen a módon is támogatni Albánia csatlakozását és felhívta a figyelmet arra, hogy a környezetügy az a speciális ágazat, ahol sosem lehet hátradőlni és megelégedni az elért eredményekkel, mert mindig vannak újabb és újabb kihívások és megoldandó ügyek. Egyúttal felhívta tárgyalópartnere figyelmét a lakosság szemléletformálását célzó magyarországi gyakorlatra, amilyen a „Fűts okosan!” kampány, illetve azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországnak is szüksége lehet az albán tapasztalatokra, elsősorban a globális éghajlatváltozás negatív hatásainak leküzdése terén.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár részt vett a 23. Tiranai Nemzetközi Vásár megnyitó ünnepségén és köszöntötte az ott megjelenteket. A vásár a nyugat-balkáni térség egyik legjelentősebb kereskedelemfejlesztési irányultságú rendezvénye, ahol Magyarország egy 80 m2 kiterjedésű standon, 4 napon keresztül mutathatja be a vásárra kilátogató szakmai közönségnek és érdeklődőknek azokat az elsősorban kiváló minőségű élelmiszereket, amelyek méltán tarthatnak számot az érdeklődésre. Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy Magyarország támogatja Albánia és általában a nyugat-balkáni térség európai integrációs törekvéseit, valamint méltatta a két ország közötti kiváló politikai kapcsolatokat, utalva a magyar és albán nép közötti, hosszú időre visszanyúló jó viszonyra. A vásárra kilátogató albán közlekedési miniszter V. Németh Zsolt államtitkárral együtt látogatta meg a magyar standot.

Az elegáns tiranai Xheko Imperial szálloda báltermében első alkalommal megrendezett Hungarikum Esten a nagy számban megjelenteket Heizer Antal tiranai magyar nagykövet, V. Németh Zsolt államtitkár, valamint Roni Telegrafi albán mezőgazdasági miniszter-helyettes köszöntötte. A rendezvényen több hungarikum termék képviselője megjelent, akik kitűnő magyar élelmiszereket mutattak be. A vendégek megkóstolhatták az igazi magyar gulyást, kolbászt, a szalámit, és a libamájat, ihattak fröccsöt, pálinkát, magyar gyomorkeserűt és kiváló fehér- és vörösborokat. A szervezők által összeállított installációkon, fotókon keresztül az érdeklődők a hungarikum minősítésű egyéb értékekkel (kulturális örökség, életművek, természeti és épített környezet) is megismerkedhettek. A szervezők a rendezvénytől a kétoldalú kapcsolatok további elmélyülését, egymás jobb megismerését, valamint konkrét üzleti kapcsolatok létrejöttét várják.

Forrás: FM satóiroda - kormany.hu (cikk)



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: