Értékőrzők Bács-Kiskunban – középiskolás döntő a Lakitelek Népfőiskolán

A Földművelésügyi Minisztérium és a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által meghirdetett „Értékőrzők Bács-Kiskunban” című verseny döntőjét a Lakitelek Népfőiskolán tartották négy középiskolás csapat részvételével. A Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a döntős versenyzőket.

A Földművelésügyi Minisztérium tavaly több körös, Kárpát-medencei szintű vetélkedő szervezésére írt ki pályázatot felső tagozatos és középiskolás tanulók számára. A pályázat célja az, hogy a vetélkedősorozatban részt vevő diákok alaposabb tudást szerezzenek a magyar kultúra értékeiről, megismerjék a nemzeti értékgyűjtés folyamatát, bízva abban, hogy így megtapasztalják a közösségi munka örömeit, ezzel erősödik identitástudatuk, hagyományőrzéshez való viszonyuk.

A vetélkedő díjátadóján Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár egy jól ismert Tamási Áron idézetre hívta fel a diákok figyelmét: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” – ugyanis ez a filozófia rejlik a versenysorozat megrengedezése mögött, mert az értékek megismerése fontos identitáserősítő eszköz a szűkebb, avagy tágabb értelemben vett szülőföldünk, otthonunk irányába, tette hozzá.

Nemzeti értékeink megőrzésével kapcsolatban fontos szerep jut a fiataloknak, ezért a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság, amikor a pályázati források elosztásáról hozott döntést, alapvető célként határozta meg az ifjúság bevonását az értékmentő munkába – mondta el a helyettes államtitkár.

Szakáli István Loránd elmondta: nem csak Magyarországon, hanem Kárpát-medence-szerte megrendezik, vagy már le is bonyolították az ifjúsági vetélkedőket, a versenysorozat döntőjére áprilisban kerül sor Budapesten. Vélhetően a közös munka eredményeként mind több fiatal számára jelent majd élményt és tudást szűkebb-tágabb otthonuk értékeinek feltérképezése. 



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: