Átadták a Hungarikum-média- és a Hungarikum-díjakat

A hungarikumok köre a magyar életérzés kifejezői, olyan eszmei és erkölcsi háttér, amely összeköt bennünket, bárhol is legyünk a világban – fogalmazott a földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke a Hungarikum-díjak átadásán az Országházban.

Fazekas Sándor az ünnepségen hangsúlyozta: értékeink gyűjteménye összetartó közösséggé kovácsol minket. Emellett a hungarikumok üzenetet hordoznak, értéket teremtenek a jelenben, ezáltal formálják és meghatározzák a Kárpát-medencében élő magyarság jövőjét. Ezért fontos, hogy a hungarikumokért fáradozó közösségek erősödjenek, a média segítségével pedig eljuttassuk a magyar identitást őrző értékeket - tette hozzá.

A díjakat - a Hungarikumok Klubjának negyedik rendezvényén - Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja és Fazekas Sándor adta át. Hungarikum-média díjat kapott az MTVA 5-ös csatornájának Lexikon című műsora, illetve a Debreceni Médiacentrum "Cívis értéktár" című magazinja. A rendezvényen Hungarikum-díjban és oklevélben részesültek a 2015 decemberében, 2016-ban és 2017-ben hungarikum minősítést elnyerő, kiemelkedő nemzeti értékek képviselői, összesen 16-an.

A Hungarikum-média díjat az Országgyűlés alelnöke alapította, és olyan médiumok, szerkesztőségek, műsorok képviselőinek szánták, akik sokat tesznek a hungarikum mozgalom népszerűsítéséért. A Hungarikum Klub találkozóján bemutatkoztak a Kárpát-medencei Nemzetrész Értéktárak. Hegedüs Csilla, az Erdélyi Magyar Értéktár Bizottságának elnöke elmondta: Erdély egész területén alakultak tájegységi és megyei értéktárak, létrejött a Székelyföldi Értéktár Bizottság.

Huszár László, a Felvidéki Magyar Értéktár Bizottság szakmai alelnöke hangsúlyozta: a Felvidéken 45 települési és tájegységi értéktár bizottság alakult 2015 és 2017 között. Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskola Egyesület elnöke megjegyezte, az értékfeltáró munka 2010-ben kezdődött Kárpátalján, azóta került az értéktárba a többek között Nagydobrony, a Verecke-emlékmű, a Kendereskei-kilátó, amely a Feszty-körkép elkészítésének helyszíne. A Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) szakbizottsága felé tett javaslataik olyan értékeket tartalmaztak, mint például a beregi szőttes és hímzés, a kárpátaljai archaikus ima, a Rákóczi-kultusz Kárpátalján, a Vereckei honfoglalási emlékmű, a salánki hordó, és a magyar orgona. Varga Tamás, a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság elnöke kiemelte, hogy a bizottság 2016-os megalakulása óta szerveztek egy szakmai napot a külhoni magyar értékgyűjtésről Szabadkán és Palicson a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel és az FM-mel közösen.

Forrás: FM Sajtóiroda - MTI



ha érdeklik a legfrissebb híreink,
iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kép CAPTCHA
Támogatóink: