Hajdúsági torma
A hungarikum rövid bemutatása:
A hajdúsági termőtáj – mely az érmelléki löszhát és a nyírségi tájegység érintkezésénél terül el - homokos öntés illetve lápos réti talaján, úgynevezett bakhátas termelési technológiával termesztik a hajdúsági tormát. Az egyéves növényt az egyedi termelési technológia teszi különlegessé. A tápanyagokkal feltöltött talajt 50-60 cm mélyen forgatják, majd ennek rögösségétől függően talajmaró vagy sima bakhátoló ekével 90-100 cm-es sortávolságra 30-40 cm magas bakhátat készítenek, amelyeket speciális hengerrel tömörítenek. A bakhátakba függőlegesen helyezik el a szaporítóanyagot (dugványt), amely a laza szerkezetű morzsalékos talajban növekedve nem ütközik akadályba, így nem csökött vagy elágazó, hanem ennek köszönhetően egyenes főgyökeret (rizómát) kapunk. Ezt a tipikusan magyar ültetési technikát csak ott lehet megvalósítani, ahol a klimatikus adottságok és a talajviszonyok egyaránt adottak. A Hajdúsági torma mindig kellemes csípős ízt produkál, de sosem válik túl erős ízűvé.
A torma a mélyebb fekvésű, párás levegőjű területeket kedveli, a humuszban gazdag, jó vízellátású (nyirkos), laza talajokon fejlődik jól, amely kiválóan jellemzi termő területét is.
A hajdúsági torma eredetmegjelölés termékleírása itt található.
További információ a Földrajzi Árujelzők Program oldalon található.
Címke: hajdúság, torma