Vitéz László és Vitéz László-bábjáték

A hungarikum rövid bemutatása:

A vásári bábosok elébe mennek közönségüknek, a színház falain kívül viszik művészetüket, leginkább nem épített térben tartják meg előadásaikat. Akármilyen feltételek között képesek sikerre vinni a színház, a játék misztériumát, mindenhol és mindenkor életet fakasztanak, maguk felállított paravánjaikon, színpadjaikon, porondjaikon, magukra szerelt házikókon ők az optikai gyújtópontok, az ős-játékosok. Játékaikban egy kézbe és kézre gyűjtik a földi lét egy darabját, mindig legyőzik az ,,őskomédiást", az ördögöt, s a halált. Drámai műfajként a vásári bábjáték a cselekményt olyan konfliktusok és bonyodalmak köré helyezi, amelyek igazolják az ember életszeretetét, optimizmusát, találékonyságát. A játékprogram adott: a bábos minél rövidebb idő alatt oldja fel a néző önnön határait, nevetésre ingerelje, és aktív kommunikációt kezdjen vele. A bábos, a bábu és a néző együttműködése úgy alakuljon, hogy a bábos mint marginális figura, mint alakító, egy láthatatlan hidat képezzen bábja és az önfeledten kacagó, a játékba kiabáló néző között. A vásári bábjáték a túláradó életerő principiuma. A test bosszúja a szellem felett, a kisember bosszúja a hatalmasok felett, az ember bosszúja a halál felett. Belső ösztöneink tükre.

Javaslat a nemzeti érték Magyar Értéktárba történő felvételéhez.

Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról II. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Magyar Értéktárba.

Címke: Vitézlászló, vitéz, László