Regölés

A hungarikum rövid bemutatása:

A regölés, azaz a hozzákapcsolódó szokás és ének olyan, csak a Kárpát-medence magyarságára jellemző, a különleges termékenységvarázsló, köszöntő rítus, amely történetileg több ezer évet ölel át. Honfoglalás előtti történeti rétegével, dallam és hangzásvilágával, több történelmi kor jellegzetességeit magába építő egységével és magát megújító, továbbéltető képességével kuriózum Európában. A regölés és a regösének kérdése a mai napig foglalkoztatja a kutatókat, mivel a szokásban és a szokáshoz kapcsolódó énekben a magyar honfoglalás korszakát megelőző időkbe visszanyúló zenei eredet, és a téli napforduló megünneplésének pogány nyomai fedezhetőek fel. Ezeknek köszönhetően, valamint a csodaszarvas motívum, a refrén és a dallam sajátosságai alapján a regölés olyan archaikus rítuséneknek tekinthető (néprajzi, nyelvészeti, történészi kutatások eredményei alapján) amely az ősmagyar sámánénekkel is összefügghet. A regös, mint énekmondó a nyelvészek és őstörténészek véleménye szerint a régi magyarok (honfoglalás kori, az az utáni egy-két száz év, illetve az az előtti idők magyarjai, a magyarok ősei) sámánjainak, varázslóinak, ráéneklőinek egyik elnevezése lehetett. A keresztény egyház ünnepeinek hátterében gyakran a kereszténység előtti ünnepek, illetve a vegetáció és az időjárás változásához kapcsolódó ünnepek állnak, melyek utólag keresztény értelmezést kaptak. A magyarság a Kárpát-medencében való letelepedéskor a keresztény vallással együtt a keresztény világ időszámítását (ami történetileg változott) is átvette. Így jött létre az a többszörös rétegződés, aminek eredményeképp a regölés a téli ünnepkör azon különleges szokásaihoz kapcsolódik, amihez a keresztény naptár (karácsony) ,,csak" az apropót adja, mélységében a téli napfordulóhoz kötődő európai pogány, illetve a honfoglalás előtti magyar hagyományokban gyökerezik.

Címke: regölés