Pécs (bor)

A hungarikum rövid bemutatása:

A borvidék Baranya megyében található, kelet-nyugati irányban Szigetvár és Mecseknádasd között fekszik, déli–keleti irányban pedig Mohácsig húzódik a Pannon borrégióban. Baranya neve is a szőlőre utalhat, egyik eredetértelmezés szerint a jelentése a „bor anyja”. A XIX. században került ide a cirfandli szőlő, amely a borvidék különlegességévé vált. 1949-ben hozták létre a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Pécsi Kísérleti Telepét, amely fontos bázisa lett a térség szőlőtermesztésének. Jelentős a vidék kádáripara is, a települések közül Mecseknádasd emelhető ki e vonatkozásban. A Mecseken a talajképző kőzet a pannon üledék és a lösz (nyugati rész), a magasabb részeken triász mészkő. Időjárásában fontos szerepet játszik a Mecsek hegység. Szélsőségektől mentes szubmediterrán hatás az uralkodó, az egyik legmelegebb borvidéke az országnak.

Szőlőfajták: olasz rizling, chardonnay, rizling szilváni, sauvingon blanc, kékfrankos, királyleányka, Irsai Olivér, cirfandli

A Pécs eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.