Magyar betyárköltészet

A hungarikum rövid bemutatása:

A magyar betyárfolklórt a szomszédnépekétől megkülönböztető jegy, a betyár karaktere csak minimálisan fonódik össze a nemzeti önállóságért küzdő harcos szerepével. Jellegzetes vonása a szociális igazságtalanságok elleni fellépés. A betyárokról szóló történetekben együtt jelennek meg a nemzetközi hősepikai motívumok és a sajátosan magyar élettörténetek, költészet és valóság. A magyar betyárköltészetre különösen jellemző az epizodikus ábrázolásmód. Azaz, egy-egy történetben a betyárnak csak egy-egy tulajdonsága, tette van elmesélve. A betyár portréja több dalból, elbeszélésből rakódik ki és természetszerűleg időben változik. A magyar betyárfolklór főszereplői nem félisteni, különleges képességű emberek (bár utólag a néphit felruházza őket különleges attribútumokkal), hanem elszánt, karizmatikus, valóságos és természetesen magyar személyek. A dalokban, balladákban, valamint mondákban a betyár három különböző konfliktushelyzet kulcsfigurája: hol magányos lázadóként, független személyiségként ábrázolják; hol a társadalmi igazságtalanságok ellen fellépő személyként; hol a szociális igazságszolgáltatás képviselőjeként. Mindezek ellenére a magyar betyárok az angol Robin Hooddal, az amerikai Jesse James-szel, az olasz Rinaldo Rinaldinival és Angiollioval, a spanyol Curro Jimenezzel, az ukrán Oleksa Dovbussal szemben nem országuk felszabadításáért és nem a törvényes rend helyreállításáért küzdő harcosok, így tetteik nem minősülnek, még utólag sem a népi emlékezetben, politikai állásfoglalásnak. A magyar betyár a klasszikus törvényen kívüli: szegény sorsú rabló-útonálló, akiktől féltek, és akiknek emléke a társadalmi igazságosságáért küzdő karizmatikus individuumokká szépült a nép emlékezetében.

Javaslat a nemzeti érték Magyar Értéktárba történő felvételéhez.

Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról II. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Magyar Értéktárba.

Címke: betyárköltészet, Magyar betyárköltészet